Otthon készült

20 perc alatt aranybarnára sül az utánozhatatlan házi kifli

Ezt a finom kiflit akár magában is fogyaszthatjuk.

A kiflit mindenki szereti, különösen a porhanyós, szájban szétmálló fajtát. A legenda szerint, amikor 1529-ben a törökök megkísérelték Bécs elfoglalását, az ostrom után sütött először egy pék félhold alakú péksüteményt, ami aztán később a kifli nevet kapta.

Nagyné Gál Annamária először tett próbát a vajas kifli otthoni elkészítésével, és nagy sikert aratott a finom házi kiflijével, ahogy írta, élete első kiflisütésével.

Fotó: Facebook/Annamária Nagyné Gál

A háziasszony és hobbipék a Facebookon osztotta meg a receptjét és tapasztalatait.

Íme Nagyné Gál Annamária házi vajas kiflije

Fotó: Facebook/Annamária Nagyné Gál

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1,5 teáskanál só körülbelül
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás vagy tej a lekenéshez

Elkészítése:

  • 1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sót és a cukrot.
  • A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, majd kézzel jó alaposan, simára dagasztjuk.
  • Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és újra simára gyúrjuk. Ha túl lágy, pici lisztet adhatunk még hozzá, hogy könnyebben lehessen kidolgozni, ha túl kemény, menet közben adhatunk hozzá még kis olajat.
  • Kis cipókká formálva elosztjuk a tésztát.
  • Lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk.
  • A lapokat 8 cikkre vágjuk.
  • A cikkeket a szélesebbik végüknél kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.
  • Hagyományos gáztűzhelyben nagy lángon sütjük, és gőznek lábasban teszünk be egy kis vizet.
  • 200 Celsius fokon nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sül.

Kiemelt kép: Facebook/Annamária Nagyné Gál

Hajdúsági csodafalat: kapros dübbencs
Önálló ételként is fogyasztható, zsírossága miatt frissen sülve élvezhető igazán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik