A kiflit mindenki szereti, különösen a porhanyós, szájban szétmálló fajtát. A legenda szerint, amikor 1529-ben a törökök megkísérelték Bécs elfoglalását, az ostrom után sütött először egy pék félhold alakú péksüteményt, ami aztán később a kifli nevet kapta.
Nagyné Gál Annamária először tett próbát a vajas kifli otthoni elkészítésével, és nagy sikert aratott a finom házi kiflijével, ahogy írta, élete első kiflisütésével.
A háziasszony és hobbipék a Facebookon osztotta meg a receptjét és tapasztalatait.
Hozzávalók 8 darabhoz
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1,5 teáskanál só körülbelül
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás vagy tej a lekenéshez
Elkészítése:
- 1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sót és a cukrot.
- A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, majd kézzel jó alaposan, simára dagasztjuk.
- Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és újra simára gyúrjuk. Ha túl lágy, pici lisztet adhatunk még hozzá, hogy könnyebben lehessen kidolgozni, ha túl kemény, menet közben adhatunk hozzá még kis olajat.
- Kis cipókká formálva elosztjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk.
- A lapokat 8 cikkre vágjuk.
- A cikkeket a szélesebbik végüknél kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.
- Hagyományos gáztűzhelyben nagy lángon sütjük, és gőznek lábasban teszünk be egy kis vizet.
- 200 Celsius fokon nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sül.
Kiemelt kép: Facebook/Annamária Nagyné Gál