A lapcsánka (tócsni, krumplibaba, lapotya, röszti vagy épp lepcsánka) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, bő zsírban, vagy olajban sült népi étel. Feltételezések szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni elnevezés, ami Magyarországon a lapcsánka a legelterjedtebb kifejezés erre az egyszerű, de annál finomabb krumplis ételre. Az alaprecept olcsó, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni. Ezúttal két nagyon finom, töltött receptet találtunk a közösségi oldalon.
1. Talabos Ildikó receptje: darált hússal töltött lapcsánka
Lapcsánka alaptészta:
- 1 kg krumpli
- 2 db tojás
- 4-5 evőkanál liszt
- 4-5 gerezd fokhagyma lereszelve (elmaradhat)
- só
- bors
- petrezselyem (elmaradhat)
- olaj bőséggel a sütéshez
Darált húsos töltelék:
- 30-40 dkg darált hús
- só
- bors
- reszelt vöröshagyma
Elkészítése:
- Lereszeljük a nyers krumplit a legnagyobb lyukú reszelőn.
- Hozzáadjuk a tojásokat, fűszerezzük.
- Annyi liszttel keverjük össze, hogy kicsit sűrűbb palacsintatésztaszerű masszát kapjunk.
- A kézzel lelapogatott evőkanálnyi massza közepébe teszünk diónyit a befűszerezett húsból, lelapogatjuk, majd betakarjuk ugyanannyi tésztával.
- Bő olajban aranybarnára kisütjük, közben kétszer-háromszor is átforgatjuk, hogy a hús is alaposan átsüljön. A nem túl forró olajba kanállal beleszaggatjuk a masszát, kicsit ellapogatjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük mintegy 5-5 perc alatt.
2. Valéria Reisingerová receptje: sajttal töltött krumplibaba
A krumplibaba tészta alapreceptje ugyanaz, mint a lapcsánkáé fent.
Elkészítése:
- Tegyünk egy kanál tésztamasszát az előzőleg kiolajozott talkedlisütőbe (ennek híján készítsük el a szokásos módom a babát).
- Nyomjunk a közepébe egy darabka fehér penészes sajtot.
- Takarjuk be tésztával, és süssük aranybarnára mindkét oldalát megforgatva.
- Időnként ismételjük meg az olajozást.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Facebook/Valéria Reisingerová