Sokan tapasztaljuk, hogy elfogyott az élesztő és a szárított élesztő a boltokban, viszont sütőpor és szódabikarbóna még kapható. Ne csüggedjünk hát, hanem süssük meg ezt a két változatot! Nem fogunk csalódni, ízük ugyanolyan finom, mint az élesztővel készült kenyereké.
![Villámgyors kenyerek élesztő és kovász nélkül 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2020/03/szodas-kenyer.jpg)
Házi kenyér sütőporral
Hozzávalók:
- 56 dkg finomliszt
- 5 dl joghurt, kefír vagy tejföl
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 púpos teáskanál só
- 0, 5 teáskanál cukor
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- Egy tálban keverjük össze az összes hozzávalót: kézzel, fakanállal vagy géppel.
- Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, öntsük rá a tésztát.
- Fontos, hogy a tészta állaga nagyon puha lesz és ragadós, de ne hintsünk rá lisztet pluszban, mert elrontja a kenyeret.
- Süssük tűpróbáig, 35-40 perc körülbelül.
![Villámgyors kenyerek élesztő és kovász nélkül 2](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2020/03/irish-soda-bread-356625_1920.jpg)
Házi szódás cipó
Hozzávalók:
- 12 dkg finomliszt
- 12 dkg teljes kiőrlésű liszt (ha csak egyféle lisztünk van, abból is elkészíthetjük, úgy 24 dkg-val mérve)
- 0, 5 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 4 dkg vaj
- 1,5 dl író vagy tej, esetleg (barna) sör
![Villámgyors kenyerek élesztő és kovász nélkül 3](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2020/03/szodas-k.jpg)
Elkészítése:
- Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a sót, sütőport és a szódabikarbónát.
- Morzsoljuk bele a vajat.
- Öntsünk bele annyi írót, hogy lágy tésztát kapjunk.
- Ne dagasszuk túl sokáig.
- Lisztezett felületen formázzunk belőle cipót, majd 2-2,5 cm-re nyújtsuk ki.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kereszt alakban vágjuk be.
- Hintsük meg a tetejét teljes kiőrlésű liszttel (vagy amilyenünk van).
- Végül 180°C-on mintegy 30 perc alatt süssük ropogósra.
- Akkor jó, ha az alját megütögetve tompa hangot hallunk.
- Tömörebb az élesztős kenyérnél, de az íze nagyon finom.
Kiemelt kép: Pixabay