Otthon készült

Mesés geometria: így készülnek a legvidámabb gyerekszobák

Újszerű alkotásaival messzire jutott Girtl Laci, külföldről is vannak megkeresései.

Játékosság, geometria, egyediség. Ezek a szavak jutnak eszünkbe arról a különleges világról, amelyet Girtl László alkot szobák, gyerekszobák falán. Őt kérdeztük alkotópályája kezdetéről, az ihletről és az önképzésről, amelyek napjainkra keresett művésszé tették „Girtl Lacit”, nemcsak Magyarországon.

Immáron negyedik éve foglalkozom dekorációs falfestéssel és mindig tanulok valami újat. Kezdetben egyszerűbb mintákat készítettem, eleinte otthon, gyakorlásképpen festettem ki a nappalit, hálószobát, étkezőt. Ezek a munkák sokat segítettek a megfelelő eszközök megtalálásában, értem ezalatt a festékeket, színezőket, szalagokat és ecseteket. Fontos volt megtanulni a színek kikeverését is. Később elkezdtem figurális alkotásokkal dekorálni gyerekszobákat. Meg kellett tanulnom a minták festésének sorrendjét a háttérről egészen a figurákig, hogy képes legyek precízen és gyorsabban dolgozni.

– mondta megkeresésünkre Laci, akinek a dekorációs falfestés a fő vállalkozása lett. A Metricartist nevű Facebook-oldalon újabb és újabb munkáit lehet megfigyelni, sőt őt magát is munka közben. A Gödöllő melletti Domonyvölgyben él és az egész ország területén, de leginkább Pest megyében alkot, miközben volt már külföldi felkérése  Svájcból és Ausztriából is.

Laci specialitása a geometrikus falfestések készítése: itt találkozik a játékosság és a matematika sokunk által szeretett (mások által pedig utált) ága, a geometria. De miért éppen ez lett a fő vonal?

Ennek két oka van. Az egyik az, hogy a korábbi építőipari tanulmányaim során nagyon közel állt hozzám minden olyan tantárgy, ahol szerkeszteni és rajzolni kellett. Szeretem az egyenes vonalakat, az éleket, a precizitást. Nem is volt számomra kérdés, hogy ezeket kell ötvöznöm színekkel. A másik, hogy ilyet még nem csinált ezelőtt senki itthon

– mesélte a háttérről.

Mindenkit megérintő alkotásai természetesen azok a gyerekszobák, amelyek faláról a legbarátságosabb állatok teszik vidámabbá a családok életét, vigyázzák a gyerekek álmát.

Egy gyerekszoba általában két-három nap alatt készül el, míg egy nappali egy-két nap alatt. A megrendelőkkel karöltve alkotok. Ők elmondják nekem az elképzelést például a figurákkal kapcsolatban, én pedig elkészítem a méretarányos látványtervet. Figyelembe veszem a bútorok elhelyezkedését, az adott helyiségben található burkolatok és textilek színeit, hogy a minta harmóniában legyen velük

– mondta Girtl Laci arról, mi minden kell az igazán jó hatáshoz.

Kíváncsiak voltunk, mire a legbüszkébb az eddigi munkái közül. Ő pedig egy újabb, az eddigiektől is eltérő világba, munkafolyamatba avatott be minket, amikor elmondta, már messze-messze nem csak szobák falára fest.

Minden alkotásra büszke vagyok, hiszen szívvel-lélekkel készítem őket. Ezt fokozza, ha az elkészült mintát egyszerre több gyermek élvezheti nap mint nap, gondolok itt iskolára, óvodára vagy bölcsődére. Azt a projektet emelném ki, ami a legnagyobb kihívást jelentette. Több cég képviselője keresett meg együttműködés céljából és köztük volt egy nagy festékgyártó cég vezetősége is. Egy évente ismétlődő pályázatról van szó, melynek keretében épületenként körülbelül 900-1000 négyzetmétert festettünk ki geometrikus mintákkal. Én készítettem el a terveket és vezettem le a festés folyamatát. Előfordult, hogy egyszerre 90 ember festette az előre felrajzolt mintákat. Hihetetlen tempó és összetartás alakult ki az alkotás közben, aminek a végére a tavalyi évben például két általános iskola lett egyedi falfestésekkel gazdagabb, ezzel szebbé téve a diákok iskolában töltött idejét

– összegezett a mester.

Mesefallá varázsolták a betonkerítést egy rábaközi faluban
Rábakecöl szép példával jár elöl a településszépítésben.

Fotók: www.facebook/metricartist/

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik