Otthon készült

Gyermeki álmokból formál babákat a textiltervező

Pont-pont vesszőcskék, királylányok, oroszlánok, vagy egyszerűen csak apa nagy szemekkel kel életre a rajzokról, boldogságot okozva a kicsiknek, akik megálmodták őket.

Solymosi Bori már gyerekkorában is szeretett alkotni. Kicsi lányként is mindenféle tárgyakat vont be textillel, nem volt kivétel. Ruhát kapott a homokozó vödör, a vonalzó, de még egy egyszerű bot is, majd ezekre Bori arcot rajzolt, festett, hímzett, s máris készen is voltak az egyedi, saját készítésű babák.

A játékaimnak is ruhákat terveztem, varrtam, kötöttem. Nagyon támogató családban nőttem fel, a kreativitás, az alkotás, rajzolás a mindennapok része volt. Középiskolás koromra már egyértelművé vált, hogy az Iparművészeti Egyetemre (most MOME – a szerk.) szeretnék felvételizni, ahol textiltervező szakra fel is vettek. Meghatározó élmény volt végre komoly szinten azzal foglalkozni, amit igazán szeretek csinálni

– emlékezett vissza Bori a kezdetekre.

Fotó: Solymosi Bori

16 éve diplomázott és azóta is a szakmában dolgozik, főként Solymosi Bori márkanéven készít egyedi ruhákat, amikből többnyire egyetlen darab készül, de készített már egyedi megrendelésre falitextilt és hotel bárjába textilfalat is.

A babakészítéssel azonban soha nem hagyott fel.

Galéria
Fotó: Solymosi Bori

A babák folyamatosan jelen vannak az életemben. Vannak olyanok, amiket felnőtteknek alkottam, ezek a művészbabák és olyanok is, amik kifejezetten gyerekeknek készülnek. Ez utóbbiak a Babibabák – filcből, vidám színekben

– mesélte Bori.

Az IRKABABÁK ötlete a karantén ideje alatt született. Bori először a kislánya rajzát varrta meg, azután a kialakult helyzetben nagyon megsajnálta az óvodás társakat, és arra gondolt, kicsit feldobva a hangulatot rajz felhívást tesz közzé, és a sorsolás útján nyertes műalkotást elkészíti textilből. Az ötlet nagy sikert aratott, Borit egyre többen keresték meg, hogy készüljön el az ő IRKABABÁJUK is.

Fotó: Solymosi Bori

A vírus okozta helyzetben úgy éreztem, valamit tennem kell. Több gyerekes csoportban tettem felajánlást, és így egy kis vidámságot csempésztem a gyerekek életébe azzal, hogy életre keltettem a rajzukat. Bár az IRKABABÁKAT egyénileg találtam ki, később utánaolvasva kiderült számomra, hogy ez már egy létező műfaj. Az én egyediségem talán abban rejlik, hogy gyapjú filcre dolgozom, és egészen pontosan próbálom visszaadni az elküldött gyerekrajz lendületes satírozását, színezését

– mesélt az alkotásról Bori.

A sokszor napokig tartó munkafolyamat során varrógéppel, varrócérnával meghímzi, lemásolja a gyerekrajzot, ügyelve, hogy a gyerek által létrehozott lendületes, bátor vonalvezetés, ami rájuk annyira jellemző,  megmaradjon. A babák megőrzik a bájt, ami a gyermekrajzokban van, emellett Bori szíve is mindegyikben benne lapul egy kicsit. Így lesznek az IRKABABÁK különlegesek.

Pont-pont vesszőcskék, királylányok, oroszlánok, vagy egyszerűen csak apa nagy szemekkel kel életre a rajzokról, boldogságot okozva a kicsiknek, akik megálmodták őket.

Fotó: Solymosi Bori

Rengeteg humor van a gyermekrajzokban, sokat elárul a készítőjéről. Nagyon izgalmas megismerni így egy gyermeki lelket

– mondta el Bori, akire a vidék, a Balaton is nagy hatással van, hiszen jelenleg is Balatonbogláron él szintén művész férjével és a kislányukkal.

A táj, a tó nagyon inspirálóan hatnak rám, az otthonunkban lévő műtermem pedig a nyugalom szigete, ahol a gondolataim szabadon cikázhatnak a következő megvalósítandó tervekről, miközben kezem alatt megszületik egy újabb gyermeki álom

– mondta el Bori.

Galéria
Fotó: Solymosi Bori

Kiemelt kép: Solymosi Bori

Erdei manókat és tündéreket kelt életre a csuhézás mindentudója
Alkotásaival szeretne egy kis békét vinni a mindennapokba, és reméli, hogy mosolyt csal velük az arcokra.
Olvasói sztorik