Erdélyben leste el egy házaspár ennek az egyszerű és gyorsan elkészíthető finomságnak a receptjét, melyet közkinccsé is tettek.
A paprikalekvár mártogatósnak, pirítósra kenve, sült húsokhoz feltétnek, vagy akár páclébe is használható. Frissen is fogyasztható, télire eltéve pedig bármikor elővehető mennyei íz.
Hozzávalók
- 1 kilogramm vastag húsú, piros kápia paprika darabolva (ízlés szerint csípős paprika is keverhető bele)
- 1 evőkanál só
- 8 deci 10%-os ecet vagy 3 deci 20%-os, ehhez fél deci víz
- 1 kiló kristálycukor
Elkészítése
- A paprikát apró darabokra vágjuk.
- Felöntjük ecettel.
- Másfél órán át főzzük.
- Forrón, botmixerrel turmixoljuk.
- Ekkor adjuk hozzá kanállal adagolva a cukot, miközben keverjük.
- További egy órán át főzzük.
- Forrón üvegekbe merjük, egy celofánt teszünk a tetejére, majd lezárjuk.
- Fejjel lefelé száraz dunsztba tesszük, és egy napig ott hagyjuk.
Kiemelt kép: Neugebauer Béla