Amikor ezt a paprikalevest elkészítettem, a végeredmény engem is meglepett: az egész családot meghódította az ízletes finomság. Egy tányérral senki nem érte be vele, mindenki a merőkanál után nyúlt az első tányér elfogyasztása után.
Az biztos, hogy az is kedvelni fogja, aki egyébként nem rajong az összetevőiben hasonló lecsóért.
Most, hogy beköszöntött az ősz, jólesik felidézni a nyár ízeit, ráadásul a kápia paprika vagy a pritaminpaprika, illetve a kaliforniai fajta a piacokon elérhető áron kaphatóak még egy ideig.
Hozzávalók
- 10 dkg húsos szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 2 db közepes vöröshagyma
- 4-5 db pritaminpaprika vagy kápia, esetleg piros kaliforniai paprika (édes legyen, az a lényeg)
- 1-2 db tv-paprika
- 4-5 db közepes paradicsom (édesebb fajta)
- só, bors, piros paprika, őrölt kömény ízlés szerint
- csipetnyi csilipaprika
- tortillachips ízlés szerint
Elkészítése
- Az olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd a hagymát.
- Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, lepirítjuk kicsit, majd fűszerezzük a paprikával, sóval, borrsal, köménnyel, csilipaprikával.
- Hozzáöntünk 3-4 dl vizet, és beletesszük a paradicsomot.
- 30 percig főzzük a levest. Kóstoljuk meg, ha nem elég édeskés, tegyünk bele egy teáskanál cukrot.
- Miután az összes hozzávaló megpuhult, összeturmixoljuk a levest. Ha túl sűrű lenne, öntünk hozzá még kevés vizet, és azzal is jól összeforraljuk.
- Ha nem sikerült lágyra turmixolni, vagy valaki nem szereti a családban a paprika héját, szűrjük át szűrőn.
- Tálaláskor helyezzünk a tetejére pár darab tortillát, de reszelt sajttal is gazdagíthatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina