Otthon készült

2020-ban kadarka törköly lett Magyarország legjobb pálinkája

Kihirdették az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit.

Érlelt kadarka törkölypálinka nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit november 5-én hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet is kiosztottak.

A nemzeti pálinkaversenyre idén rekord mennyiségű, több mint 400 féle pálinkával nevezett 48 különböző pálinkafőzde. 32 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobbat. A verseny érzékszervi bírálatának idén Miskolc adott otthont, ahol három napon át tartó kóstolással.

Őrizd meg a gyümölcs lelkét, és így készíts minőségi pálinkát
Érdekességek, praktikák és tanácsok a pálinka készítés rejtelmeiről.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén is három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Lunczer Pálinkaház, a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 000 palack felett elérhető pálinkája 2020-ban a Szicsek Pálinkafőzde aranyérmes Irsai Olivér szőlőpálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte el.

Illatát gyönyörű törkölyös fajtajegyek jellemzik, amelyek a levegőztetés hatására folyamatosan erősödnek. Ízében eleinte keleties fűszereket, vaníliát, kókuszt, szegfűszeget érezhetünk, ami kakaóval és kávéval zárul. A pálinka harmonikus összhangban van a hordóval, érett, törkölyös olajosság jellemzi. A kékszőlő törkölye és a hordó természetes aromái egyáltalán nem nyomják el egymást, legalább egyszer életében mindenkinek meg kellene kóstolnia

– jellemezte a győztes kadarka törkölypálinkát az Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny igazgatója, Béli Géza.

A díjátadón a Pálinka Nemzeti Tanács minden évben életműdíjjal tünteti ki a szakma három szereplőjét, akik kiemelkedő teljesítményükért, munkásságukért, a pálinkás szakmában végzett tevékenységükért kapnak kitüntetést. 2020 a pálinka életműdíjat Fonts Sándor országgyűlési képviselőnek, valamint Piros Lászlónak és Varga Lászlónak ítélete oda a Pálinka Nemzeti Tanács.

Az ország legrangosabb pálinkaversenyét minden évben hagyományosan tavasszal rendezi meg a tanács. A pandémia azonban nemcsak a verseny hagyományait írta át: sok főzde a járványhelyzet előtt is a túlélésért küzdött, ezek a nehézségek 2020-ban hatványozódtak. Ennek ellenére rekord mennyiségű nevezés érkezett, ami jól példázza, hogy a főzdék a válságban is a legjobb minőségre törekszenek

– mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Csodabogyóból készül az év pálinkája 2019-ben
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait június 20-án adták át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik