A hideg időszak beköszöntével érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András sztárséf a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.
Tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, hanem valóban egészséges is lesz.
Ősszel az alma a sláger, amely könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.
A kompót készítésének aranyszabályai
- Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk, ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal.
- A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk!
- A gyümölcsöt hűvös helyen tartsuk és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.
- Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe.
- A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni.
- Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg – szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk.
- Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot.
+1 tipp: vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés.
Hozzávalók (4 fő részére)
- 0,5 liter almakompót
- 2 db friss alma
- 0,5 liter görög, sűrűbb joghurt
- 10 dkg dió
- 10 dkg mandula
- 10 dkg mogyoró
- méz
Elkészítése
- Először lepürésítjük az almakompótot.
- Meghámozzuk a friss almákat, majd körülbelül félszer fél centiméteres kockákra vágjuk.
- A mandulát, a diót és a mogyorót először kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk.
- Amíg pirulnak az olajos magok, el is kezdhetjük a tálalást.
- A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot.
- Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával.
- A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük.
- Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére.
Kiemelt kép: Getty Images