A tökéletes almakompót hét titka

Készítése során minimalizálhatjuk a tápanyag-, illetve vitaminveszteséget, így a kompót nemcsak finom, hanem egészséges is lesz, télen pedig aranyat ér.
Kapcsolódó cikkek

A hideg időszak beköszöntével érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András sztárséf a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, hanem valóban egészséges is lesz.

Ősszel az alma a sláger, amely könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.

20 ezer almafát ültetett birtokán egy göcseji gazda
Hektáronként 40 ezer kilogramm gyümölcsöt termelnek az ültetvényeken.

A kompót készítésének aranyszabályai

  1. Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk, ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal.
  2. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk!
  3. A gyümölcsöt hűvös helyen tartsuk és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.
  4. Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe.
  5. A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni.
  6. Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg – szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk.
  7. Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot.

+1 tipp: vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés.

Almás pohárkrém recept Wolf Andrástól

Hozzávalók (4 fő részére)

Elkészítése

Kiemelt kép: Getty Images

Egészséges és többet érdemel: reneszánszát élheti a birsalma
Valaha királyi eleség volt, nem a külseje alapján ítélték meg.