Otthon készült

Kiválasztották az év cukormentes tortájának döntőseit

facebook/egy csepp figyelem alapítvány
facebook/egy csepp figyelem alapítvány
A győztest augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség.

Különleges alapanyagokból idén sem volt hiány a 10. Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Zila Kávéházban rendezett meg, olvasható az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hivatalos oldalán.

Kapcsolódó
Habfelhő borítja az ország cukormentes tortáját
A Három kívánság nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is a zsűri asztalára kerültek, melyekben különlegességek, a többi között tonkabab, édesburgonya, kuszkusz, köles, tápiókagyöngy alkotott izgalmas ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a szeder, a málna, a barack és az eper.

Végül a zsűri málna, szeder, zserbó és barack ízű tortákat juttatott tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest.

A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott torták, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is.

A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

  • Beszterce rózsája – Füredi Krisztián/Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
  • Erdei Nimfa – Karikó Orsolya/Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
  • Havasi Málna- Novák Ádám -Csonka László/REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
  • Szedresem – Dr. Veres Ildikó/ AMI Süti, Monor
  • Zserbó Cukormentesen – Novák Ádám- Dovalovszky Barbara/ REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

Idén a júniusi döntőben választják ki a nyerteseket. A legjobb hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A győztes cukrász nyereménye egy 100 000 Ft értékű Beurer Health Manager egészségcsomag a versenyt támogató Beurer Medical Hungary Kft. felajánlásából.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd a finomságot.

Kapcsolódó
Hogyan lett cukormentes Áfonya hercegnő tortája?
2016 cukormentes országtortája szigorú ellenőrzéseken ment keresztül.
Olvasói sztorik