Virágzik a bodza, amiről mindenkinek az isteni finom bodzaszörp jut eszébe, és a nagymamája, akinek a konyhájában először kóstolta a különleges csemegét. Meleg nyári napokon nem is volt ennél finomabb.
A bodzából azonban nem csak szörp készülhet, hanem remek dzsem is. Ha van elég virág, bátran neki lehet futni, sok előkészület nem is kell hozzá.
Íme a recept, amit köszönünk Drozgyikné Szabó Évának.
Hozzávalók
- 25-30 fej virág
- 2 citrom
- 6-7 dl víz
- 35-40 dkg cukor
- 3-4 reszelt alma
- 1 csomag dzsemfix
Elkészítése
25-30 fej bodza virágot (méretétől függ a mennyiség: nagyobbakból 25, kisebbekből legalább 30), amit a kocsányoktól is megtisztítottam, 2 karikázott citrommal beáztatok egy vagy másfél napig annyi vízben, ami éppen csak ellepi a virágokat.
Néha átkevergettem. Másnap nagyon alaposan kicsavarom konyharuhán keresztül, mert csak sima szűréssel nagyon sok hasznos lé benne maradna a citromban, szirmokban, majd át is szűröm.
35-40 dkg cukorral, 3-4 db reszelt almával, 1 csomag Dzsemfix 3:1-ben hozzáadásával elkezdem főzni. Forrás után még öt percig főzöm, majd üvegekbe töltöm, lezárom. Másnapra fog zselésedni.
Vicus megjegyzése: a kocsányokat teljesen érdemes levágni róla, mert így kicsit szétesve sokkal jobban kezelhető a virág.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!