Otthon készült

Egyben sütnek meg egy 60 kilós harcsát a Balatonnál

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A 60 kilós, kétméteres hal grillezése világrekord lehet.

Július 3-án Balatonlellén a Juliális fesztivál keretén belül hihetetlen kísérletre készül Rózsa Gábor mesterszakács. Egy közel hatvankilós, több mint két méter hosszú harcsát szeretne elkészíteni egyben, grillezve, írja a pecaverzum.hu.

Kapcsolódó
Megharapta a horgászt a Sebes-Körösből kifogott csúcsragadozó
A múlt nem egy megnyomorodott kézről tudna számot adni, amelyet csúnyán "elintézett" egy-egy csukaóriás.

Balatonlelle idén ünnepli önálló várossá válásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású programsorozattal készülnek, melynek az egyik fő attrakciója lesz a harcsasütő világrekord-kísérlet.

Az ötletgazda Rózsa Gábor mesterszakács, akinek nem ez az első nagyszabású megmozdulása. Tíz évvel ezelőtt 7500 adag Balatoni halászlét készített el, melynél többet azóta sem sikerült főznie senkinek a világon, pedig voltak próbálkozások.

Most egy közel hatvankilós harcsát akar meggrillezni, méghozzá egyben.

2008-ban a Budapesti Halfesztiválon ugyan megpróbálták már ezt egy harminckilós harcsával, de az sajnos nem sült át. Úgy gondoltam, emelem a tétet! Már megvan a harcsánk, nagyon jó egészségi állapotnak örvend, már kétszeri állatorvosi ellenőrzésen is átesett és egy nyolcköbméteres kádban úszkál. Napi 4-5 kiló keszeget és kárászt eszik meg. Egy hazai tóból származik és most Kalocsán, a Gyuri Halnál gondoskodnak róla

– mondta el Rózsa Gábor, aki elárulta azt is, hogy bizony lemérni sem volt egyszerű ezt a színtiszta izomból álló erős harcsát.

A hal másfél hete 55,3 kilogramm volt, és hossza pedig 207 centiméter. A súlya a rekordkísérletre várhatóan eléri majd az 56-57 kilogrammot.

Egy speciálisan erre az alkalomra készített sütőben fogjuk majd egyben meggrillezni, körülbelül 270 kiló erdélyi faszén felett. 11.30-kor tesszük fel, és körülbelül 4-4 és fél óra alatt készül majd el. A sütést azonban megelőzi majd egy háromnapos pácolás

– árulta el a mesterszakács.

A világrekord-kísérlet jótékony célt szolgál. Kikerül egy doboz, amibe mindenki szabadon, saját döntése alapján dobhat pénzt, amit a Balatonlellei Mentőállomást és a Magyar Gyerekmentő Alapítvány kap majd.

A kísérletben Rózsa Gábor segítségére lesz az ország több, neves szakácsmestere is. Az elkészült óriás harcsát pedig természetesen a rendezvényre ellátogatók is megkóstolhatják július 3-án, Balatonlellén.

Kapcsolódó
Megépülhet az ország első lazacfarmja
2024 év végére készülhet el az első egerszegi lazac.
Olvasói sztorik