Ismét nagy sikert értek el a magyar gyártók a londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen, köztük a Mátrai Bivalyrezervátum két különleges terméke – írta a Nool.
Szurdokpüspöki határában, a Nyugat-Mátra kapujánál, annak egyik legnagyobb “vadregényes” fennsíkján, mintegy 150 hektáros területen szabadtartásban élnek a rezervátum állatai, a magyar házi bivalyok, magyar parlagi szamarak, lovak és pónik is.
Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosának az ökológiai szemléletű állattartásból kinyert húskészítményei egyre keresettebbek a nemzetközi piacon. A közelmúltban rendezett londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen két termékük is elismerést kapott.
Az angol Best of Hungary forgalmazza a termékeimet, száraz áruim így jutottak el a megmérettetésre. Idén több alkalommal exportáltam Angliába általuk, de más országokba is. A versenyen a szamárból készült bresaola, azaz sonka egy, míg a mátrai bivalyfűszeres kolbász két csillagot kapott
– mondta a portálnak Szalai Ferenc.
A szakember azért is örül nagyon az elismerésnek, mert a zsűri megtalálta termékében az umamit, vagyis az úgynevezett ötödik ízt, amelyet csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz.
Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar házi bivalyt, valamint a magyar parlagi szamarat a legjelesebb nemzetközi gasztronómiai versenyen keresztül tenyésztőként és termékfejlesztőként a világ prémium gasztrotermékeinek polcára sikerült helyeznem
– fűzte hozzá.
A Mátrai Bivalyrezervátumnak számos terméke ismert, így a bivalyból készült szalámi, kolbász és a sonka, de népszerű a szamárzsír és a szamársonka is.