Nutella és csoki készül a balatonboglári mogyoróból

A termést többségében külföldi piacokra viszik.
Kapcsolódó cikkek

Végéhez közeledik a mogyorószüret Balatonboglár és környékén. Az aszályos időjárás miatt közepes termést tudtak csak betakarítani, viszont a minőség kiváló. A balatoni mogyorót édesipari vállalatok vásárolják, csokoládék és krémek alapanyaga, írta a Sonline.

Kapcsolódó
3 napra kinyit a Hotella Nutella, minden Nutella-rajongó álma
Legnagyobb sajnálatunkra a nagy kalandra a tengerentúlon kerül sor.

Kézi fújógéppel sorokba rendezik, majd összegereblyézik a termést és géppel felszippantják, amely különválogatja a leveleket és a port a mogyorótól.

Október elején kezdtük és a napokban végzünk a szürettel

– mondta a portálnak Gyenes Szilárd, aki 2,5 hektáron termeszt mogyorót, s családja már harminc éve foglalkozik ezzel.

Az aszály miatt közepes a termés, de szerencsére a tavaszi fagyok és a nyári jégesők elkerülték az ültetvényt.

A termést többségében külföldi piacokra viszik, nutella és mogyorós csoki lesz belőle.

Az apróbb szemeket vetni szállítják, például az autópályák mentén ültetik el.

Somogy megyében egyébként kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, például mogyoróolaj készítésével.

Kapcsolódó
Jól pörög a földimogyoró-biznisz Zákányszéken
Magas a fehérjeforrása, kiváló táplálékforrás, tápanyagban gazdag, és megfelelő szakértelemmel termesztve jó terméshozamot produkál.