pixabay
Kertünk-Portánk

Jól pörög a földimogyoró-biznisz Zákányszéken

Magas a fehérjeforrása, kiváló táplálékforrás, tápanyagban gazdag, és megfelelő szakértelemmel termesztve jó terméshozamot produkál.

A világ mezőgazdaságában fontos szerepet betöltő földimogyoró már a múlt század elején felbukkant a hazai kultúrflórában, de a kezdeti sikerei ellenére sem tudott jelentős haszonnövénnyé válni Magyarországon. Napjainkra úgy tűnik, változott a helyzet.

Kapcsolódó
Mogyorós káposztás tészta badacsonyi Hableány módra
Ünneppé varázsolt hétköznapok: a patinás balatoni hely receptje és története.

A Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken évek óta termeszt földimogyorót Dobó Jenő és Kővári Róbert helyi gazda dr. Balla Zoltán fajtanemesítő és szakértő segítségével, írta a Pannon Hírnök.

A két gazda tudja, hogy új lehetőség rejlik munkájukban. Az idei év bizonyított, hiszen nyolc hektáron, hektáronként két tonna mogyoró termett

– olvasható a portálon.

A harmadik éve tartó üzemi termesztés során bebizonyosodott, hogy a földimogyoró a laza szerkezetű, humuszos homoktalajokon biztonsággal és eredményesen termeszthető hazánkban.

Dobó Jenő és Kővári Róbert a termést egyelőre pörkölve értékesítik a piacon, de már kísérleti gyártást is végeztek tavaly, amikor földimogyoró-olajat és -vajat állítottak elő.

Saját termesztéstechnológiát dolgoztak ki, a vetéstől a betakarításig. Az évek alatt saját maguk tökéletesítették a vetőgépet és a felszedőgépet, a földimogyoró-kombájnt, hogy a maguk egyedi viszonyai között is hatékonyan végezhessék a munkálatokat

– ezt már a Magyar Mezőgazdaság portál cikkéből tudtuk meg.

A jövőben kifejezetten nagy lehet az igény a hazai termesztésű földimogyoróra, hiszen magas a fehérjeforrása, kiváló táplálékforrás, tápanyagban gazdag, és megfelelő szakértelemmel termesztve jó terméshozamot produkál akár évente is. Ezért fontos pillére lehet a mezőgazdaságnak, melyet az agrártárca különböző pályázatokkal folyamatosan igyekszik támogatni.

A földimogyoró közkedvelt csemege, már csak azt kell elérni, hogyan lehet beilleszteni a hétköznapi táplálkozásba úgy, hogy ne pusztán csemegeként tekintsünk rá.

A Zákányszéken termesztett, dr. Balla Zoltán által nemesített fajták egyébként akár már idén államilag elismertté válhatnak.

Kapcsolódó
Viszik, mint a cukrot! Pörög a batáta-biznisz Hajdúdorogon
Édesburgonya: nem krumpliféle, viszont nagyon egészséges, és termelni is érdemes.
Vannak helyek, amelyek soha nem változnak, vagy ha igen, akkor is csak úgy, hogy a múltból mindig megőriznek valami lényegeset. A Hévízi-tó és környéke ilyen. Nem fog rajta az idő, sőt, a turisztikai iparágat összedöntő koronavírus-járványnak is alig találtuk nyomát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.