Virágzó vidékünk

Virágzik a mogyoró és mutatja magát a barka is

Úgy tűnik, hogy az idén korán indul az allergiaszezon is.

Az elmúlt napok enyhe időjárása beindította a természet nedveit, egyre több virág bontja szirmait.

Hóvirág

Olvasóinktól érkezett fotók bizonyítják, hogy az ország szinte minden részén nyílik a hóvirág.

Fotó: Huszárné Molnár Csilla
Fotó: Pleszinger László

Téltemető

A tudomány úgy tartja, hazánkba a középkorban került, a taljánföldről érkezett szerzetesek hozták magukkal és honosították meg. Mindezt megerősíti, hogy állományai többnyire ma is egyházi építmények, templomkertek, keresztek környékén találhatók. Ha valahol, akkor ez Zalában is így van.

A tájban a téltemetőt a virágszeretők ismerik, ültetik. Falusi és városi kiskertekben, temetőkben sokfelé megtalálható, főképp, mióta kerti virágként is árusítják. Gyümölcsösökben, szőlőhegyeken, vagy a felnövő sűrű bozót alatt túlélő kivadulásai is ismertek a közép-zalai tájban, néhol elárvult udvarok, békésen szunnyadó masinák  megkopott fényét színesítve- írja Óvári Miklós a natur-zala.blogger oldalon.

Aki látni, fényképezni akarja, arra legalkalmasabb és legkönnyebben megközelíthető a keszthelyi Festetics-kastély kertjében lévő állománya.

Fotó: Óvári Miklós
Fotó: Pleszinger László

Mogyoró

Az idén február 2-án készült fotó a virágzó növényről a Baranya megyei  Mánfán, míg  2014. március 18-án ezzel a címmel olvashattuk hírt: Már virágzik a mogyoró!  Ma már az ÁNTSZ oldalán is megjelent, hogy az elkövetkező napokban elsősorban a mogyoró pollenje lehet jelen országszerte tüneteket okozó közepes koncentrációban. Úgy tűnik, hogy korán indul az allergiaszezon.

Fotó: Ferenzné Horváth Ágota

Barka

Mint tudjuk, a barka szorosan a Húsvéthoz kötődik bennünk, pontosabban a Húsvét vasárnapját egy héttel megelőző Virágvasárnaphoz. Ehhez képest szintén a napokban fotóztak Pécelen néhány barkaágat.

De valójában mi is a barka?  A füzek általánosan barkának nevezett szerve – valójában, botanikailag – füzérvirágzat. A barka még az igazi virágzás előtt, a megnyúlási szakaszt megelőzően mutatós, amikor a rügypikkely már többnyire lehullott róla, vagy legalább megpattant. A szép barka tehát csak viszonylag rövid ideig tartó szakasz a növény életében, hiszen ha a fűz kivirágzik, a barka már nem értékesíthető.

Fotó: Kovács András
Virágzik az illatos hunyor a Mecsekben
A virág a bükkösök és a gyertyán-erdők lakója.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik