Otthon készült vasárnapi ebéd

Évek óta adalékanyagok nélkül főznek, egyre többen követik őket

Kincses kamra
Kincses kamra
Egy szép világ, egy jó élet, ahol a munkának eredménye van, ahol sok időt tölt együtt a család, ahol egészséges életmód a mindennapok része. Így él, így mutat példát a Márkus- Simon család.

A Márkus- Simon család, Detti és Péter sok éves külföldi tartózkodás után két gyermekükkel költöztek haza Magyarországra, és Nyíregyháza-Nyírszőlősön építették fel új életüket, amiben már tudatosan törekedtek arra, hogy önfenntartóak legyenek.

Amikor megalapítottuk a Kincses Kamrát, az volt a célunk, hogy egészséges ételeket varázsoljunk az asztalunkra. Így kezdtem el kovászos kenyeret készíteni. Kenyeret naponta fogyasztunk, és tudtam, itt a nagy lehetőség, hogy a családom bélflóráját természetesen támogassam

-kezdi a beszélgetést Detti.

Ami még fontos volt számukra, hogy adalékmentes, és természetes rostokban gazdag lisztet használjanak, hiszen a kovász érésének is fontos feltétele az egészséges alapanyag. Óriási keresésbe kezdtek, és rátaláltunk a társakra, akik segítettek elérni céljukat. Egy igen tapasztalt molnár örömmel vette megkeresésüket, és kifejlesztették a Kincsünket, így ez került a kamrapolcra.

Mi az első emléked az ételről?

Gyerekkoromban nagy kihívás volt belémbeszélni az ételt, de amit bármikor megettem, az a lágytojás kenyérdarabokkal. Anyukám egy tálba tette a lágyra főzött tojást, és kenyérkockát tett bele. Összekavartam, és lassan eszegettem. Erre kristálytisztán emlékszem, nagyon szerettem.

Mi az első recept, amit megtanultál rendesen elkészíteni?

Legrégebbi emlékem a hamis mézes puszedli, amit nagymamámmal készítettem, mivel ez egy bögrés recept, így az alapanyagok mérése is önállóan ment. Talán 10-12 éves koromtól tudom önállóan elkészíteni.

Melyik az az étel, ami nélkül nem tudsz élni?

Sok ilyen van, de talán a joghurtot mondanám a kovászos kenyér mellett. Imádom a probiotikus ételeket, így ez a két étel még akkor is fontos számomra, amikor beteg vagyok, és semmi mást nem tudok enni. Szerencsére betegség igen ritkán fordul elő, de ezen a két ételen el tudnék élni bármikor.

kincses kamra

Mi az az egyetlen hozzávaló, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?

A búza. Sóra is szükség lenne, de azt egy szigeten tenger vízből ki tudnám nyerni. A búzát kövekkel meg lehet őrölni, kovászt is tudok vele készíteni. A búzaszemet lehet csíráztatni, éltető zöld ételt ad nekünk, amit akár gyógyításra is lehet használni. Elvethetjük, időtlen időkig fenntarthat minket. Csírázott állapotban még édesség is készülhet belőle cukor felhasználása nélkül. Azt gondolom, hogy mindent megad nekünk a túléléshez.

Egyszeri vacsorát rendezhetsz a szigeteden…, kit hívnál meg?

Attól függ, hány ember lehet! A családomat biztosan, bár tudom, hogy ők eleve ott lennének. Így távolabb gondolkodom. A legközelebbi sziget lakóit, hogy legyen társaságunk, kapcsolódjunk egymáshoz.

Melyik szakácskönyvet vinnéd magaddal a szigetre?

A sajátomat… Egy mappában vannak a számomra fontos receptek, azt vinném el. Sok hasznos, egészséges, és anyuka barát receptet gyűjtöttem össze, most dolgozunk is 2 barátnőmmel, hogy közreadjuk a közös gyűjteményünket.

Mit jelent számodra az egészséges táplálkozás?

Olyan ételeket, amelyeket alapvető, nem feldolgozott alapanyagokból készíthetünk el. Így kimaradnak az adalékanyagok, és minden ami haszontalan az ételben. Ezen kívül a rost, és a probiotikum ami elengedhetetlen az egészségünkhöz. Ezért gondolom, hogy a jó minőségű gabonák, és a házilag készült tejtermékek fontosak számunkra. A teljes kiőrlésű gabonák használata mellett mi a Kincses Kamrában még a világos- bl80 kenyérlisztet- is úgy fejlesztettük ki, hogy legyen megfelelő rost tartalma. Kovásszal pedig a brobiotikumot adhatjuk meg a szervezetünknek. Sokan kérdezik, hogy sütés közben nem “halnak” e meg a jótékony baktériumok? Nem bizony, lehet is érezni a néhány napos kenyérben az illatán, és az ízén is. Még akkor is tovább érik. Mi a tejtermékeket is szívesen készítjük házilag, így azzal is tudjuk táplálni a bélflóránkat. Felnőttek, és gyerekek is szívesen fogyasztják ezeket a finomságokat.

Melyik ételt főzöd a legtöbbet?

A legtöbbet a dagasztott tésztákat készítem. Arra nem tudunk ráunni. Igaz, sok olyan receptem van, amit még dagasztani sem kell, így inkább nevezném kelt tésztának…, de hogy még jobban bonyolítsam, szívesen készítek szódabikarbónás tésztákat is, hiszen percek alatt lehet finomságokat tenni az asztalra, vagy akár tízórais dobozba, piknikre, de vendégvárónak is tökéletesek. Az egyik ilyen szódás pikk-pakk receptünket meg is osztom veletek.

Melyik főzőműsort szereted a legjobban?

Nincs igazán kedvenc műsorom, de Jamie Oliver gyors praktikus recepteket bemutató műsorait  szeretem. Gordon Ramsay éttermeket megmentő műsorát viszont szintén imádom, de ott nem a receptekre helyezi a hangsúlyt, hanem a koncepcióra. Nagyon jó üzleti gondolkodást is tanít.

Melyik a kedvenc éttermed, éttermetek? Miért?

Bocsánat, de egy éttermet nem tudok mondani, úgyhogy hármat mindenképp muszáj megemlítenem. Nagyon szeretjük a nyíregyházi Belvárosi Főzit, ami egy kifőzde, de nem klasszikus étterem. Szuper helyi ízeket adnak a mindennapokra, de ami még fontosabb, hogy olyan sok szeretet adnak minden vendégüknek, ami felülmúlhatatlan. Azért van olyan “igazi” étteremből is kedvencünk! Viszonylag elérhető távolságban van az “Anyukám Mondta”, ami pedig már sokkal több, mint étterem.

Igazi gasztro élmény, Fantasztikus minőségben, és baráti fogadtatással. Amit különösen szeretünk bennük, hogy megmutatták, nemcsak a fővárosban, vagy más turistaparadicsomban lehet igényes vállalkozást működtetni. Egy nem túlságosan impozáns környezetben létrehoztak egy szigetet, ami minőségi, inspiráló, gyönyörű, szeretet teljes…sorolhatnám még a legeket.

Van még egy titkos helyünk, amiről tudjuk, hamarosan nagy ismertségre tesz szert! Egy pizzéria! A Pizza Basilico, egy tisza parti kisvárosban Ibrányban található. Az igen szerény tulajdonosa Jamie Oliver éttermében dolgozott igen tekintélyes beosztásban. Volt már néhány jó pizza élményem, ez viszont mindet felülmúlja.

Mi a véleményed a vegán étkezésről?

A mi családunk mindenevő, viszont sok pozitív tapasztalatunk van a vega és a vegán étkezéssel kapcsolatban. Amikor Petivel megismerkedtem, vegetáriánus volt, 20 év után viszont valamiért úgy döntött, hogy szüksége van húsra. Anyukám a cukorbetegségét tudta helyreállítani vegán étkezéssel.

Nekünk most Dávid fiúnk, 16 évesen nagyon igényli a húst, jelenleg nem is tudnám kihagyni az étkezésünkből. Sajtok, és tejtermékek nélkül viszont nem szívesen élnénk. Az viszont igaz, hogy többször készítettünk már itthon magtejet, sőt vegán “sajtokat” is. Ez biztonságot ad, hogy akkor is megoldanánk az életünket, ha valami miatt nem tudnánk tejet fogyasztani.

Egészséges kamrából egészséges ételek készülnek, de a ti szemléletetekben van további két fontos tényező is: az idő és a gyerekek.

Igen, hiszen ha már az alapanyag rendelkezésre áll, akkor mire van még szüksége egy anyukának? ….Bizony, időre! Olyan recepteket igyekszem megtalálni, amelyek gyorsan elkészülnek, és akár a gyerkőcöket is be tudom vonni az alkotásba. Az utóbbi időben sok ilyen anyukabarát receptet gyűjtöttem össze, meg is tudok mutatni egy nagy kedvencet. Egyébként néhány anyukával közösen most dolgozunk egy új projekten, amit hamarosan a nagyközönség elé tárunk. Kifejezetten olyan recepteket osztunk meg, amelyek könnyen, és egyszerűen elkészíthetőek, ezzel is segítve, hogy minden szülő tudjon egészséget adni a családnak. Az élelem szerintünk LÉTELEM.

Mi lesz a vasárnapi sütiajánlód? 

Mint említettem, van egy kedvencünk, ami mondhatni anyukabarát. Egyrészt gyorsan elkészül, másrészt bevonhatjuk a csemetéinket is a készítésbe. Luca lányunk már 2 éves korától imád a konyhában alkotni, így a bögrés receptek nálunk nagyon népszerűek. Egy konyhai széken állva önállóan méri ki a hozzávalókat, ügyesen összekavarja, majd közösen öntjuk a tepsibe.Ezt a répás citromkenyeret is együtt készítettük, és imádom, hogy igazán vitamindús alapanyagokat tartalmaz. Veganizálható, hiszen nem használtunk hozzá tojást, sőt teljes kiőrlésű liszttel is nagyon finom.

Amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy! Egyszerű, és gyors recept, akár a húsvéti asztalra is.

Kincses kamra

Répás citromkenyér recept

Hozzávalók:

  • 1 bögre reszelt répa
  • 1 citrom leve, és reszelt héja
  • 1 bögre bl 80 kenyérliszt- a Kincses Kamra lisztjét használtuk
  • 15 dkg vaj vagy más zsiradék
  • 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre tej
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1/2 rúd vanília kikaparva (opcionális)
  • 1 marék aszalt áfonya (opcionális)

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, majd formába töltjük. Előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 30 perc alatt megsül.

Máz:

  • 1/2 citrom leve
  • 4-5 evőkanál porcukor- attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk

Elkészítés:

A mázat még forrón ráöntöttem, mert az volt a célom, hogy beszívódjon a tésztába is. Őszintén szólva én egy kicsit kevesebb tejet, és zsiradékot raknék a tésztába, de a család azt mondja, hogy így tökéletes!

Kapcsolódó
Szegény családból indult, ma már a tányérdesszertek elismert mestere
Jakabfi Dávid kitartásának és szerénységének köszönheti, hogy álmai valóra váltak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik