Otthon készült vasárnapi ebéd

Menü medvehagyma-imádóknak: 3 ínycsiklandozó recept a tavasz átható illatú hírnökével

Pixabay
Pixabay
Ha a tavaszi első kirándulásaink egyikén megcsap a fokhagymaillat, akkor nem a kirándulópartnerünk felé kell néznünk gyanúsan, hanem a közelünkben elterülő medvehagymával teli területet érdemes keresni. És érdemes is keresni, hiszen csodás ételek készülhetnek belőle.

Mit kell tudni erről az illatos növényről? Mire kell figyelni, ha szedjük? Hogyan tartósíthatjuk? Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünkben és még 3 szuper medvehagymás recepttel is megismerkedhet.

Wikipedia Commons

Mi köze a medvének a medvehagymához?

Tulajdonképpen csak annyi, mint nekünk: szereti. Téli álmukból ébredve rengeteget befalnak belőle, hogy ezzel pótolják a szervezetükből hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. A népi mondás szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják.

Mit kell tudni a medvehagymáról?

A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma főként gyertyán- és bükk-elegyes erdőkben fordul elő, a nedves árnyékos helyeket kedveli. Hagymáról és kisebb mértékben magról is szaporodik.

Az íze mellett ezért is érdemes fogyasztani:

  • baktérium- és gombaölő hatású, a gyomor és a bélrendszer fertőzései esetén alkalmazható
  • magas vastartalmú
  • vérnyomáscsökkentő hatású
  • erősíti az immunrendszert
  • enyhíti a fejfájást, szédülést

Pixabay

Szedd magad!

  • Vannak szigorúan védett helyek, ahol tilos szedni. Egyéb helyeken korlátozott mennyiségben (maximum 2 kg-ot fejenként) szabad gyűjteni, gondolva arra, hogy másnak, illetve jövőre saját magunknak is maradjon.
  • Soha ne gyökerestül tépjük ki, a hagymája maradjon a földben!
  • Egy növényen két levél fejlődik. Ha mindkettőt levágnánk, nem tudna tovább növekedni, így csak az egyiket szedjük le.
  • Virágzáskor már ne szedjük, ekkorra elveszítik a zamatukat a levelek.

Magyarországon a legnagyobb területen a Mecsekben fordul elő, ahol Orfűn még medvehagyma fesztivált is rendeznek. A Zselicben és a Bakonyban is tömegével van jelen. A Vértesben egy tanösvényt szenteltek a medvehagymának.

Wikipedia Commons

Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

Kora tavasszal a medvehagymák élénkzöld, hosszúkás levelükkel szőnyegszerűen borítanak be egészen nagy területeket is. Éppen úgy, mint a gyöngyvirág is (bár az inkább május környékén jelenik meg, de van átfedés a két időszak között), ami kinézetre nagyon hasonló, viszont mérgező levelű, így figyelni kell, hogy nehogy egyetlen levél is bekerüljön az étkezési célra szedett medvehagymák közé.

Legegyszerűbben az illatáról ismerhető fel a medvehagyma, azonban leszedéskor kell megszagolni a leveleket, amikor egy csokorban hazavisszük, már mindennek hagymaillata lesz!

Emellett a levelek formája is eltérő: a medvehagymáé maximum 4 centiméter széles, hosszúkás, a végén hegyes, a gyöngyvirágé minimum 6 centis és fényes felületű.

A medvehagymánál értelemszerűen hagymát találunk a föld alatt, a gyöngyvirágnak csak tarackjai vannak.

Virágzatukban is különböznek, a medvehagymának kicsi, fehér, csillag alakú, míg a gyöngyvirágnak harangra hasonlító virágai vannak.

Így tartósítható a medvehagyma

  • A leszedett levelek hűtve 3-4 napig állnak el.
  • Egyben vagy darabolva, az átható illat miatt alaposan becsomagolva fagyasztható.
  • Le is száríthatjuk és morzsolva üvegben tárolhatjuk a felhasználásig.
  • A szárított medvehagymát olajhoz, vajhoz tehetjük, így ízesített fűszervajat vagy fűszeres olajat kapunk.
  • Darált magokkal, fűszerekkel pesto készülhet belőle.
  • Egyszerre maximum 8-10 levélnyit fogyasszunk belőle, különben megterhelheti a gyomrot!

3 szuper medvehagymás recept akár vasárnapi ebédhez is

Medvehagyma pesto

Pixabay

Hozzávalók

  • kb. 10 dkg medvehagyma
  • 5 dkg fenyőmag
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés

  • Lehúzzuk a leveleket a szárról.
  • Megmossuk a medvehagymát, majd megszárítjuk.
  • Szárazon megpirítjuk a fenyőmagot egy serpenyőben – vigyázva, hogy oda ne égjen.
  • Ha kihűlt, turmixgépben darabosra aprítjuk.
  • Mehet a turmixba a többi hozzávaló is, annyi olívaolajat teszünk hozzá, hogy kellemesen krémes legyen.
  • Sterilizált befőttesüvegbe rakva, a tetejére olívaolajat öntve néhány hétig eláll a hűtőben.

Medvehagyma krémleves

Pixabay

Hozzávalók

  • 3 db közepes burgonya
  • 1 csokor medvehagyma
  • fél liter alaplé
  • 2 dl tejszín
  • bors

Elkészítés

  • A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és annyi sós vízben, ami ellepi, megfőzzük.
  • Ha kész, hozzáadjuk a megmosott és felaprított medvehagymát, és felöntjük az alaplével.
  • Összeturmixoljuk botmixerrel, majd visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, amit előtte a hőkiegyenlítés miatt összekeverünk egy kevés forró levessel.
  • Forráspontig melegítjük (már nem kell forralni), ízesítjük sóval és borssal.

Medvehagymás pite paradicsommal és bacon-nel

Pixabay

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 6 db koktélparadicsom
  • 10 dkg bacon
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 4-5 levél medvehagyma
  • 5 dkg parmezán sajt
  • bors

Elkészítés

  • A tésztához a liszthez hozzáadjuk a sót és a szobahőmérsékletű vajat, elmorzsoljuk.
  • A tejföllel és a tojással tésztává gyúrjuk.
  • Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett 24 cm-es piteformát.
  • Villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
  • A töltelékhez a bacont kockára vágjuk, a paradicsomot félbevágjuk és rátesszük a tésztára.
  • A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított medvehagymát, reszelünk bele parmezánt, majd ráöntjük a tésztára.
  • 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Kapcsolódó
Olvasói sztorik