Otthon készült

Ha húsvétra sütit készítesz, ezt az alapot használd

pixabay.com
pixabay.com
Az alap vajas leveles tészta számtalan finomság elkészítéséhez felhasználható.

A húsvét vendégváró időszak. Ilyenkor a rokonok, ismerősök, barátok meglátogatják egymást, és a jó beszélgetések mellett természetesen finom falatok is kerülnek az asztalra.

Aki a húsvéti sonka mellé süteménnyel is szeretne készülni, bátran kipróbálhatja a leveles tésztából készült finomságokat is. Ehhez isteni receptet találtunk a nosalty.hu oldalán:

A vajas leveles tészta hozzávalói:

  • 225 g finomliszt (+ egy kevés a gyúráshoz)
  • 1 kávéskanál só (finomított, tengeri)
  • 25 dkg vaj (sótlan, hideg, de nem fagyos )
  • 1.5 dl víz (jeges, hideg)
Kapcsolódó
Mi fán terem a sárga túró? A hagyományos húsvéti étel nyomában
A magyar hagyományos étel, amit csak az ország egyik fele ismer.

Elkészítés:

Szitáljuk össze a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, majd tegyük hűtőbe egy pár percre. Vágjuk kisebb kockákra a vajat. A hűtőből kivett tálba keverjük bele a vajkockákat úgy, hogy mindenhol jól bevonja a liszt őket. Öntsük rá a jeges vizet, és gyors mozdulatokkal keverjük a nyers tésztához.

Egyik kezünkkel gyűjtsük össze a tál tartalmát, vegyük ki egy lisztezett nyújtódeszkára. Itt pár mozdulattal gyúrjuk össze egy duci hurkává, lapítsuk el, és tekerjük fel, majd letakarva tegyük hűtőbe 15 percre.
Kevéssé lisztezzük újból a deszkát/munkafelületet és a hűtőből kivett tésztát. Sodrófával egyik irányba nyújtsuk a kitekert tésztát 1 cm vastagságúra, majd mindkét irányba addig lapítsuk/nyújtsuk, amíg 45×15 centiméteres téglalapot kapunk. Enyhe nyomkodással segítsünk abban, hogy a szélei olyan egyenesek legyenek, amennyire csak lehet.

A tészta alsó egyharmadát hajtsuk fel, majd a felső egyharmadát borítsuk rá és a két oldaláról is ugyanígy hajtsuk be a tésztát. Forgassuk el a tésztát 90 fokban. Sodrófával nyomjuk le óvatosan először a felső, utána az alsó végét, majd a közepét két helyen. Ezután nyújtsuk ki újból (45x15cm), ügyelve a szélekre, és hajtsuk fel az oldalait, ahogyan az előbb. (Ha úgy éreznénk, hogy a tészta még elég grízes, tehát a vajat nem sikerült összedolgoznunk a liszttel, akkor ismételjük meg ezt a folyamatot.)

Sodrófával óvatosan nyomjuk össze a széleket, tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe a tésztát 1 órára. A vajas tésztát ekkor nyújthatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük, de a legideálisabb, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A hűtőből való kivétel után pihentessük pár percig a tésztát, csak utána kezdjük el, lisztezett deszkán nyújtani.

A kinyújtott tészta számtalan finomsághoz felhasználható. Készülhet belőle kifli, táska, roló, levél, párnácska, tekercs. Ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, bélszínt is.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó
Így készül a villámgyors bogyós csodasüti
Garantált, hogy pillanatok alatt elfogy.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik