És hogy mi köze hozzá az őrült hölgyeknek? A cikkből kiderül!
Zöldborsó, az éretlenül fogyasztott zöldség
A zöldborsó azon ritka növények egyik, melynek a magját éretlenül fogyasztjuk. Sárgán és szárazon volna érett.
Fagyasztva, konzervben egész évben kapható, frissen évente kétszer lehet szedni, először májusban-júniusban, majd kisebb mennyiségben szeptemberben.
Ezért hasznos a borsóevés
- Magas a cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin).
- Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
- Erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
- Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket.
- Vastartalma segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.
Zöldborsótörténelem
A borsó Közép-Ázsia, Észak-India, Afganisztán területeiről származik, de Kis-Ázsiában és Etiópiában is megtalálták a nyomait.
I.e. 5-6 ezer évvel ezelőtt kezdték termeszteni, a középkorban elsősorban még takarmánynövényként használták.
A ma ismert zöldborsót a 16. századtól kezdték fogyasztani, ekkor még különlegességnek számított és drágán is lehetett hozzájutni. 1696-ból származik egy olyan feljegyzés, melyben úgy emlegetik a zöldborsót, mint amit „divatos és őrült hölgyek” nagyobb étkezések végén titokban csemegéztek.
Érdekesség, hogy régen a halottak mellé is tettek borsót és a halotti torban is ették.
Emellett az esküvőkön is szerepet kapott, mert a termékenységet jelképezte, így fogyasztották is, de meg is dobálták vele a friss házasokat.
Mendel genetikatudományi megfigyeléseihez is a borsó, pontosabban a borsóhüvely és szemek vezettek a 19. században.
Kifejtő, velő és cukor
A borsónak háromféle étkezési célú változata van:
kifejtőborsó – gömbölyű magjai vannak, melyek hamar elvesztik a frissességüket. Elsősorban sárgaborsó készül belőle kiszárítva
velőborsó – inkább szögletesek a magjai, melyek édesek. Víztartalma magasabb, tovább friss marad
cukorborsó – laposabb hüvelyű, kisebb magú. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.
Ezt a borsót keresd!
A kemény, átlagos méretű, élénkzöld színű hüvelyekben lesznek a legfinomabb szemek. Ne legyen vízfoltos, síkos tapintású.
A túl nagy szemek általában nem annyira finomak.
Papírzacskóba téve hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, de inkább minél előbb dolgozzuk fel.
Kifejtve jól fagyasztható.
Tudtad?
- Egy borsószem átlagban 0,36 gramm súlyú.
- Az érett borsó sárga. Tehát éretlenül fogyasztjuk, zölden.
- XIV. Lajos igazán kedvelte, a Versailles-i kertjében borsóültetvényei voltak és előszeretettel fogyasztotta is.
- A termesztett borsó mennyiségének 95%-a fagyasztva kerül értékesítésre.
- Az egy óra alatti borsóevés rekordját egy brit nő tartja 1984 óta, aki 7175 borsószemet evett meg ennyi idő alatt.
- A borsóból bioműanyag készül, melyből zacskókat, csomagolásokat, de még egészségügyi implantátumokat is gyártanak.
- Kimutatható a borsóban cianogén glükozid, a linamarin, amiből cián szabadulhat föl. Szokásos mértékű emberi fogyasztásnál azonban semmilyen ártalomtól nem kell tartani.
Ennyi bevezető után együnk is zöldborsót, jöjjön három finom zöldborsós recept – akár egy jó hangulatú családi vasárnapi ebédhez is!
Tejszínes borsókrémleves
Hozzávalók
80 dkg zöldborsó
1 dl főzőtejszín
5 dl zöldség alaplé
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
só
bors
csipet szerecsendió
fél csokor friss petrezselyemzöld
Elkészítés
A vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk, apró darabokra vágjuk, illetve összezúzzuk.
A vajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a zöldborsót is. Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval.
Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
Mielőtt készre főne, 6-8 perccel korábban hozzáadjuk az összeaprított petrezselyemzöldet is.
Forraljuk még 8-10 percig, majd, ha elkészült, levesszük a tűzről.
Ezt követően kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel összeturmixoljuk.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.
Hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
Tálalás előtt, ha szükséges, még tovább fűszerezzük.
Csirkés paella
Hozzávalók
50 dkg csirkemell kockákra vágva
5 dl húsleves
20 dkg klasszikus rizs
1 piros kaliforniai paprika
1 kápia paprika
20 dkg fagyasztott zöldségkeverék (borsó, kukorica, répa, zöldbab)
1 közepes fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 kk sáfrány
1 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyem
3 evőkanál olaj
só
bors
Elkészítés
Az olajon megpirítjuk a felkockázott csirkemellet, majd kiszedjük egy tányérra.
A paradicsomot leforrázzuk és lehúzzuk a héját, majd kockákra vágjuk a többi zöldséggel együtt.
A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és a kockára vágott paradicsomot, majd visszatesszük a húst, hozzáadjuk a fagyasztott zöldségkeveréket.
Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a 20 dkg rizst is, elkeverjük és felöntjük az 5 dl húsleveslével.
Ízesítjük fokhagymával, petrezselyemmel, sáfránnyal.
Fedő alatt többször megkeverve, 20-25 perc alatt készre főzzük.
Zöldborsókrémkrém
Hozzávalók
40 dkg zöldborsó
5 dkg sajt
4 evőkanál olívaolaj
frissen facsart citromlé ízlés szerint
só
bors
fél csokor friss petrezselyemzöld
1 dl tejszín
Elkészítés
A borsót puhára pároljuk az olajon.
Közben a petrezselyemzöldet megmossuk, lecsepegtetjük és nagyobb darabokra vagdossuk.
Majd botmixerrel a zöldborsót a tejszínnel, ízlés szerinti sóval, borssal és a petrezselyemzölddel pürés állagúra keverjük.
Frissen facsart citrom levével vagy kevés chilivel is ízesíthetjük, ha pikánsabban szeretnénk.
Alaposan kikeverjük és már tálalható is.