Pixabay
Otthon készült vasárnapi ebéd

„Divatos és őrült hölgyek” csemegéje a zöldborsó

A zöldborsó egyike a legkedveltebb kora nyári zöldségeknek. Édeskés íze, harsogóan zöld színe, sokrétű felhasználhatósága sokak kedvencévé teszi.

És hogy mi köze hozzá az őrült hölgyeknek? A cikkből kiderül!

Kapcsolódó
Így tegyük el télire a borsót praktikusan, okosan
Napjainkban a leggyakoribb eltevési mód a fagyasztás, s bár ez a legegyszerűbb tárolási szokás, közel sem a legolcsóbb. Létezik azonban két olyan

Zöldborsó, az éretlenül fogyasztott zöldség

A zöldborsó azon ritka növények egyik, melynek a magját éretlenül fogyasztjuk. Sárgán és szárazon volna érett.

Fagyasztva, konzervben egész évben kapható, frissen évente kétszer lehet szedni, először májusban-júniusban, majd kisebb mennyiségben szeptemberben.

Ezért hasznos a borsóevés

  • Magas a cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin).
  • Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
  • Erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
  • Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket.
  • Vastartalma segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.

Pixabay

Zöldborsótörténelem

A borsó Közép-Ázsia, Észak-India, Afganisztán területeiről származik, de Kis-Ázsiában és Etiópiában is megtalálták a nyomait.

I.e. 5-6 ezer évvel ezelőtt kezdték termeszteni, a középkorban elsősorban még takarmánynövényként használták.

A ma ismert zöldborsót a 16. századtól kezdték fogyasztani, ekkor még különlegességnek számított és drágán is lehetett hozzájutni. 1696-ból származik egy olyan feljegyzés, melyben úgy emlegetik a zöldborsót, mint amit „divatos és őrült hölgyek” nagyobb étkezések végén titokban csemegéztek.

Érdekesség, hogy régen a halottak mellé is tettek borsót és a halotti torban is ették.

Emellett az esküvőkön is szerepet kapott, mert a termékenységet jelképezte, így fogyasztották is, de meg is dobálták vele a friss házasokat.

Mendel genetikatudományi megfigyeléseihez is a borsó, pontosabban a borsóhüvely és szemek vezettek a 19. században.

Kifejtő, velő és cukor

A borsónak háromféle étkezési célú változata van:

kifejtőborsó – gömbölyű magjai vannak, melyek hamar elvesztik a frissességüket. Elsősorban sárgaborsó készül belőle kiszárítva

velőborsó – inkább szögletesek a magjai, melyek édesek. Víztartalma magasabb, tovább friss marad

cukorborsó – laposabb hüvelyű, kisebb magú. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.

Ezt a borsót keresd!

A kemény, átlagos méretű, élénkzöld színű hüvelyekben lesznek a legfinomabb szemek. Ne legyen vízfoltos, síkos tapintású.

A túl nagy szemek általában nem annyira finomak.

Papírzacskóba téve hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, de inkább minél előbb dolgozzuk fel.

Kifejtve jól fagyasztható.

Pexels

Tudtad?

  • Egy borsószem átlagban 0,36 gramm súlyú.
  • Az érett borsó sárga. Tehát éretlenül fogyasztjuk, zölden.
  • XIV. Lajos igazán kedvelte, a Versailles-i kertjében borsóültetvényei voltak és előszeretettel fogyasztotta is.
  • A termesztett borsó mennyiségének 95%-a fagyasztva kerül értékesítésre.
  • Az egy óra alatti borsóevés rekordját egy brit nő tartja 1984 óta, aki 7175 borsószemet evett meg ennyi idő alatt.
  • A borsóból bioműanyag készül, melyből zacskókat, csomagolásokat, de még egészségügyi implantátumokat is gyártanak.
  • Kimutatható a borsóban cianogén glükozid, a linamarin, amiből cián szabadulhat föl. Szokásos mértékű emberi fogyasztásnál azonban semmilyen ártalomtól nem kell tartani.

Pixabay

Ennyi bevezető után együnk is zöldborsót, jöjjön három finom zöldborsós recept – akár egy jó hangulatú családi vasárnapi ebédhez is!

Tejszínes borsókrémleves

Pixabay

Hozzávalók

80 dkg zöldborsó

1 dl főzőtejszín

5 dl zöldség alaplé

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 dkg vaj

1 evőkanál liszt

bors

csipet szerecsendió

fél csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítés

A vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk, apró darabokra vágjuk, illetve összezúzzuk.

A vajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.

Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a zöldborsót is.  Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.

Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval.

Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.

Mielőtt készre főne, 6-8 perccel korábban hozzáadjuk az összeaprított petrezselyemzöldet is.

Forraljuk még 8-10 percig, majd, ha elkészült, levesszük a tűzről.

Ezt követően kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel összeturmixoljuk.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.

Hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.

Tálalás előtt, ha szükséges, még tovább fűszerezzük.

Csirkés paella

Pixabay

Hozzávalók

50 dkg csirkemell kockákra vágva

5 dl húsleves

20 dkg klasszikus rizs

1 piros kaliforniai paprika

1 kápia paprika

20 dkg fagyasztott zöldségkeverék (borsó, kukorica, répa, zöldbab)

1 közepes fej vöröshagyma

2 paradicsom

1 kk sáfrány

1 gerezd fokhagyma

2 csokor petrezselyem

3 evőkanál olaj

bors

Elkészítés

Az olajon megpirítjuk a felkockázott csirkemellet, majd kiszedjük egy tányérra.

A paradicsomot leforrázzuk és lehúzzuk a héját, majd kockákra vágjuk a többi zöldséggel együtt.

A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és a kockára vágott paradicsomot, majd visszatesszük a húst, hozzáadjuk a fagyasztott zöldségkeveréket.

Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a 20 dkg rizst is, elkeverjük és felöntjük az 5 dl húsleveslével.

Ízesítjük fokhagymával, petrezselyemmel, sáfránnyal.

Fedő alatt többször megkeverve, 20-25 perc alatt készre főzzük.

Zöldborsókrémkrém

Pixabay

Hozzávalók

40 dkg zöldborsó

5 dkg sajt

4 evőkanál olívaolaj

frissen facsart citromlé ízlés szerint

bors

fél csokor friss petrezselyemzöld

1 dl tejszín

Elkészítés

A borsót puhára pároljuk az olajon.

Közben a petrezselyemzöldet megmossuk, lecsepegtetjük és nagyobb darabokra vagdossuk.

Majd botmixerrel a zöldborsót a tejszínnel, ízlés szerinti sóval, borssal és a petrezselyemzölddel pürés állagúra keverjük.

Frissen facsart citrom levével vagy kevés chilivel is ízesíthetjük, ha pikánsabban szeretnénk.

Alaposan kikeverjük és már tálalható is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.