Otthon készült vasárnapi ebéd

Így készíthetünk cukkiniből pizzát

Ha már kipróbáltunk minden receptet a nyár sokszínű finomságából, a cukkiniból, akkor itt az ideje, hogy pizzát is süssünk belőle.

Az egyik legkedveltebb tökfélém ez a növény, ami ráadásul úgy terem a konyhakertünkben, mint a gomba. Hat palántát ültettünk, melyek júniusban virágba borultak, és gyakorlatilag egész nyáron tart a szüret. Bőven jut a családnak, barátoknak és még a szomszédnak is.

A Sokszínű vidék hasábjain is foglalkoztunk már cukkinireceptekkel és e sorok írója is készített már belőle tócsnit, cukkinipogácsát, gazdagítja vele a lecsót, kerül zöldségpörköltbe, bolognai raguba, legutóbb még a levest is feldobta vele.

Most pedig egy különleges receptbe futottam bele: pizza cukkiniből. Nincs túl sok ajánlat e témában, ezért gondoltam elkészítem a saját kreációmat liszt nélkül, sajtkrémes, reszelt sajtos alappal. Akkor lássuk a művet!

Hozzávalók:

  • 2 darab közepes cukkini
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál krémsajt
  • 20 dkg reszelt sajt
  • paradicsom
  • paradicsomszósz
  • görögjoghurt
  • lilahagyma
  • füstölt parenyica sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • bazsalikom
  • cukor

Elkészítés:

A cukkiniket meghámozzuk, lereszeljük és lesózzuk, hogy levet engedjen. Vigyázzunk a sóval,  mert nekem sikerült kicsit túltolnom…

Mikor 10 percet izzadt a zöldség, alaposan kinyomkodjuk belőle a folyadékot és egy tálba tesszük a masszát. Hozzáadjuk a tojásokat, a krémsajtot és a reszelt sajt egy harmadát és nyomunk bele fokhagymát is. Jól összedolgozzuk, majd egy tepsibe sütőpapírt teszünk és kerekre formázzuk, ellapítjuk rajta a keveréket. Elősütjük 200 fokos sütőben 20 perc alatt.

Kivesszük a sütőből, 10 percet hagyjuk hűlni, majd a pizzalapunk egyik felét paradicsomszósszal, a másikat joghurtos vagy ízlés szerint tejfölös alappal kenjük meg. Itt már a pizzakészítés szabadsága illet meg minden szakácsot.

Aki akar, saját szószokat kever ki vagy kész terméket használ. Én a paradicsomszószt sóval, kis cukorral, bazsalikommal és borssal ízesítettem.

A feltétek is szabadon variálhatóak. Én a paradicsomos részre reszelt sajtot szórtam, parenyicát és paradicsomkarikákat, a fehér alapra pedig szinténment a füstölt parenyicából, került rá lilahagymát és reszelt sajt. A pizzánkat visszatettem a sütőbe, és 220 fokon még 20 percig sütöttem. Ahány ház, annyi sütő, ezért érdemes 15 percnél ránézni az ételre.

A végeredmény pedig egy különleges lepényféleség, ami kinézetre teljesen pizzaszerű, főleg miután háromszögre szeltük.

Találtam olyan receptet, ahol lisztet is kevernek a cukkinihez, de én szándékosan a natúr, gluténmentes változatra szavaztam, amit sajttal dobtam fel. Egy újabb gyöngyszem a húsmentes napokra vagy egy diétás étrendbe, akár vasárnapi ebédnek is.

Jó étvágyat hozzá!

Kapcsolódó
Így készül cukkiniből bacon
Hiszed vagy sem, a cukkini íze és formája legalább olyan fantasztikus lehet, mint a baconé.
Olvasói sztorik