Az egyik legkedveltebb tökfélém ez a növény, ami ráadásul úgy terem a konyhakertünkben, mint a gomba. Hat palántát ültettünk, melyek júniusban virágba borultak, és gyakorlatilag egész nyáron tart a szüret. Bőven jut a családnak, barátoknak és még a szomszédnak is.
A Sokszínű vidék hasábjain is foglalkoztunk már cukkinireceptekkel és e sorok írója is készített már belőle tócsnit, cukkinipogácsát, gazdagítja vele a lecsót, kerül zöldségpörköltbe, bolognai raguba, legutóbb még a levest is feldobta vele.
Most pedig egy különleges receptbe futottam bele: pizza cukkiniből. Nincs túl sok ajánlat e témában, ezért gondoltam elkészítem a saját kreációmat liszt nélkül, sajtkrémes, reszelt sajtos alappal. Akkor lássuk a művet!
- 2 darab közepes cukkini
- 2 tojás
- 3 evőkanál krémsajt
- 20 dkg reszelt sajt
- paradicsom
- paradicsomszósz
- görögjoghurt
- lilahagyma
- füstölt parenyica sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- bazsalikom
- cukor
A cukkiniket meghámozzuk, lereszeljük és lesózzuk, hogy levet engedjen. Vigyázzunk a sóval, mert nekem sikerült kicsit túltolnom…
Mikor 10 percet izzadt a zöldség, alaposan kinyomkodjuk belőle a folyadékot és egy tálba tesszük a masszát. Hozzáadjuk a tojásokat, a krémsajtot és a reszelt sajt egy harmadát és nyomunk bele fokhagymát is. Jól összedolgozzuk, majd egy tepsibe sütőpapírt teszünk és kerekre formázzuk, ellapítjuk rajta a keveréket. Elősütjük 200 fokos sütőben 20 perc alatt.
Kivesszük a sütőből, 10 percet hagyjuk hűlni, majd a pizzalapunk egyik felét paradicsomszósszal, a másikat joghurtos vagy ízlés szerint tejfölös alappal kenjük meg. Itt már a pizzakészítés szabadsága illet meg minden szakácsot.
Aki akar, saját szószokat kever ki vagy kész terméket használ. Én a paradicsomszószt sóval, kis cukorral, bazsalikommal és borssal ízesítettem.
A feltétek is szabadon variálhatóak. Én a paradicsomos részre reszelt sajtot szórtam, parenyicát és paradicsomkarikákat, a fehér alapra pedig szinténment a füstölt parenyicából, került rá lilahagymát és reszelt sajt. A pizzánkat visszatettem a sütőbe, és 220 fokon még 20 percig sütöttem. Ahány ház, annyi sütő, ezért érdemes 15 percnél ránézni az ételre.
A végeredmény pedig egy különleges lepényféleség, ami kinézetre teljesen pizzaszerű, főleg miután háromszögre szeltük.
Találtam olyan receptet, ahol lisztet is kevernek a cukkinihez, de én szándékosan a natúr, gluténmentes változatra szavaztam, amit sajttal dobtam fel. Egy újabb gyöngyszem a húsmentes napokra vagy egy diétás étrendbe, akár vasárnapi ebédnek is.
Jó étvágyat hozzá!