Otthon készült

Így készül az ország legjobb kenyere

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben ropogósra sütött Gulyás kenyér lett 2022 Szent István-napi kenyere.

Fülep Zsolt, a díjnyertes kenyeret készítő újvárosi sütöde vezetője a haon.hu-nak most arról beszélt, a hosszú érlelésű kovászból készült kézműves termék magában rejti a múlt tudását, a generációkon átívelő szenvedélyt és a modernkor új trendjeit.

A hagyományos gyártástechnológiával előállított, négyféle lisztből készült kenyér tökéletes példája annak, hogy miként lehet kiváló minőségű, hajdúsági búzakenyeret sütni egy modern pékségben.

Az odafigyeléssel, szakértelemmel és prémium alapanyagok felhasználásával gyúrt alkotásunk 8-12 óráig érik, miután a lisztekből kovászt készítettünk. Ezután történik egy rendkívül többfázisú dagasztás (21 perc), itt kapja meg a különböző alapanyagokat: zsiradék, élesztő, víz és só. Később hozzávetőleg 40 percig hagyjuk pihenni a tésztát, majd mindeközben van egy áthajtás is. A továbbiakban történik meg a kíméletes formázás, ezzel érjük el, hogy kellően lazított maradhasson a termék. Utolsó felvonásként pedig bekerül a kemencébe, ahol 45 percet tölt el az egy kilogrammos gulyáskenyér

– árulta el a titkot.

MTI/Illyés Tibor

Hozzátette, minden vállalkozásnak muszáj azt az utat kijelölni az elkövetkezendő 10 évre, amit be szeretne járni. Kiemelte, ezt ők korábban megtették, többek közt a műszaki fejlesztések is arra irányultak, hogy a meghatározott utat sikeresen be tudják fejezni. Ma már teljesen késznek érzik magukat arra, hogy élvezzék munkájuk gyümölcsét, amihez elengedhetetlen volt a kitartás, szorgalom és a tudás.

A győzelem egy nagyon jó visszaigazolás arra, hogy amit mi képviselünk, az helyes és kiemelkedő. Jelen pillanatban az ország legkorszerűbb üzemében vagyunk, és arra vagyok a legbüszkébb, hogy bármelyik pillanatban, bárki is érkezzen hozzánk, nyugodt szívvel körbevezethetem

– fogalmazott Fülep Zsolt.

A versenyen a Hajdúságot szerették volna képviselni. Emlékeztetett, annak idején a háziasszonyok hetente egy alkalommal sütöttek kenyeret, így szerették volna elérni, hogy olyan terméket készítsenek, ami akár tíz-tizennégy napig is megőrzi a minőségét. Már csak gondolva arra is, hogy akkoriban a gulyások örültek, ha a család 1-2 hetente visz nekik friss élelmet.

Mindemellett olyan kenyeret kívántunk előállítani, ami a mostani fogyasztóknak megfelel, viszont azt a hagyományt is szerettük volna megjeleníteni benne, ami az elmúlt néhány száz évet képviseli a Hajdúságban: így született meg a gulyáskenyér

– jegyezte meg.

Kapcsolódó
Gyorsan leszoktak a magyarok az otthoni kenyérsütésről
A pandémia alatt sokan kaptak kedvet az otthoni kenyérsütéshez, de nem tartott sokáig.
Olvasói sztorik