Mozaik

Nyárra megérkezhet a 800 forintos kenyér

Pixabay
Pixabay
Lassan minden terméknél, élelmiszernél elmondhatjuk, hogy óriásit emelkedett az ára és a növekedés még nem is áll meg. A kenyér kilónként árát már 800 forintra prognosztizálják nyárra.

A növekvő energiaárak és a jelentősen gyengülő forint kihat a hazai gabona-, malom- és sütőiparra is. A termelési költségek emelkedése pedig érezhetők lesznek a kenyér árán is.

Kapcsolódó
Évente 37 kilogramm kenyeret fogyasztunk
Az Észak-Alföldön ennél jóval többet, majdnem 53 kg-ot esznek meg.

Már 2020-ban megindultak felfelé az árak, 2021-ben ez tovább fokozódott, s ezt tetézte az, ami most az egész világot megzavarta: az orosz-ukrán háború. Emiatt megállt az ukrán kiszállítás, ők előzőleg heti egymillió tonna gabonát, búzát, kukoricát, napraforgót és repcét szállítottak ki, elsősorban vízi úton az odesszai kikötőből. Ezt próbálják most vasúton pótolni, de havi ötszázezer tonnánál többet nem tudnak kihozni

– nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak.

A szakember szerint jelenleg 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra. A búza tonnánkénti ára már 130 ezer forint felett van, ami több mint kétszerese a tavaly júliusi árnak. Ennek következménye, hogy a liszt a 2021. augusztusi 85-90 forintos ára mostanra 160 forintra emelkedett és ez a folyamat még nem áll meg. Július elsejétől további 60 forint körüli árnövekedésre lehet számítani a liszt esetében, miután a gáz árának újabb növekedésével kalkulálnak.

Tartok attól, hogy egy kenyér ára 800 forint körül fog alakulni. Ezt majd a sütőipar alakítja, de az biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre

– közölte a várakozásokat Lakatos Zoltán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik