Az, hogy a bodza virágából isteni szörp vagy akár dzsem is készülhet, mindenki tudja, és sokan szívesen el is készítik ezeket a csemegéket. Ám a bodza feketés-lilás bogyóját kevesebben használják, mert nyersen nem szabad megenni. A bogyók keserűek és mérgezési tüneteket okozhatnak. Ám főzve kincs: szörpöt, lekvárt vagy akár bort is lehet készíteni belőle.
Szüretelni a teljesen befeketedett bogyójú fürtöket érdemes, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még érettlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét, írta az edenkert.hu.
Bodzabogyó szörp almával vagy körtével
A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a magházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dekagramm cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, majd dunsztoljuk. Vízzel hígítva fogyasztható.
A bodzabogyóból szirupot is készíthetünk, szörphöz hasonló módon. Ez megfázás, köhögés esetén elsősegélyként kiváló. Csökkenti a lázat, a köhögési ingert, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett hatékony hashajtó.
![Igazi kincs a bodza bogyója 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/08/elder-g2a1a812d3_1920.jpg)
Bodzabogyó lekvár
Lekvárnak is érdemes más gyümölcsökkel párosítani, almával, körtével, de lehet szederrel vagy szőlővel is próbálkozni. Nagyméretű magja miatt érdemes leszűrni vagy paszírozni, hogy még élvezhetőbb legyen a lekvár.
A bátrabbak bort is készíthetnek a bodzabogyóból
Hozzávalók:
- 1350 gramm friss bodza
- 1350 gramm cukor
- 3,78 liter víz
- 1 teáskanál citromsav
- Bor-élesztő
Elkészítés:
Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.
Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon.