Otthon készült

Sokat spórolhatunk, ha házilag készítünk sampont

Pexels.com
Pexels.com
Az illatot és a hatást illóolajokkal fokozhatjuk.

Számos olyan dolog van a háztartásban, amit megveszünk a boltban, pedig egy kis felkészültséggel otthon is elkészíthető. Ilyen például a sampon is, amit nagyon egyszerű házilag készíteni.

Találtunk néhány remek megoldást az edenkert.hu oldalon.

Kapcsolódó
A szódabikarbóna 12 féle felhasználása a kertben
A kertben is kincset ér, használjuk okosan!

Házi sampon készítése szódabikarbónából

Hozzávalók:

  • egy doboz szódabikarbóna
  • víz
  • 3 evőkanál almaecet
  • egy tál és egy nagyobb flakon
  • bármilyen illóolaj

Öntsünk egy rész szódabikarbónát egy tálba. Keverjünk hozzá három-négy rész vizet. Ha illóolajokat használunk, tegyünk néhány cseppet a tálba. Dolgozzuk össze a masszát. Mivel a hajgyógyászok szerint a legszebb akkor lesz a haj, ha a pH-ja 5,5, ám a szódabikarbónáé 8,1, az a legjobb, ha semlegesítjük minden hajmosás után, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Nagyszerű megoldás a házi almaecetes öblítő. Ehhez egy nagyobb flakonba csurgassuk bele a langyos vizet, majd tegyük bele a 3 evőkanál almaecetet. Az egészet rázzuk össze és kész.

Ha elkészült a szódabikarbónás samponunk, vizezzük be a hajunkat, és óvatosan vigyük fel a keveréket a hajtövektől a hajvégekig. Hagyjuk hatni egy percig, mielőtt vízzel leöblítenénk. Ezután öblítsük át a fejünket az almaecetes öblítővel, hogy helyreállítsuk a haj és a fejbőr pH-egyensúlyát.

pexels.com

Házi sampon zsíros hajra és korpás hajra

Minden illóolajnak megvan a maga hajra gyakorolt pozitív hatása. Ezért érdemes a hajunk típusa szerint illóolajat választani, és máris elkészült a házi sampon zsíros hajra, korpás hajra vagy festett hajra.

  • Levendula illóolaj: nyugtató, gyulladáscsökkentő, viszketéscsillapító és az illatát mindenki kedveli, bátran adjuk a samponhoz.
  • Római Kamilla illóolaj: ragyogást és lágyságot kölcsönöz a hajnak, megnyugtatja a fejbőrt. Gyorsítja az apró sérülések gyógyulását, és bársonyos fényt ad a hajnak. A Római kamilla illóolaj a szőke hajnak gyönyörű fényt ad és természetes úton világosítja.
  • Geránium illóolaj: nagyon kellemes virágos illata van és erősíti a hajat. Gyulladásgátló, antiszeptikus, összehúzó és stimuláló hatása van. Egyensúlyba hozza a zsíros hajat és fejbőrt, így zsíros hajúaknak vagy gyenge szálú hajra kiváló.
  • Teafaolaj: nagyon jó zsíros, korpás, viszkető fejbőrre csökkenti a korpásodás tüneteit, fertőtlenít, elősegíti a fejbőröd tisztulását.
Kapcsolódó
Gyógynövényes házi sampon, a család kedvence
A saját készítésű sampon olcsó, ugyanakkor természet- és bőrbarát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik