Otthon készült

Kövekkel együtt főzték a bodzalekvárt Jásdon

Facebook/Bodzaház Jásd
Facebook/Bodzaház Jásd

Korán reggel indultak el a falu határába és sok gyalogbodzát szedtek a jásdiak. Rögtön feltették főzni, még délután is hatalmas üstben rotyogott. Minderre azért kerítettek sort, hogy hagyományaikat ápolják, átadják a fiatalabbaknak, és megmutassák az érdeklődőknek, a turistáknak, akik a folyamat minden részénél velük tarthattak – írta beszámolójában a Veol.

Facebook/Bodzaház Jásd

A készülő lekvárt méretes fakanállal Pintér Mihályné kevergette. Hallatszott hogyan, ugyanis eleik példáját követve a jásdiak köveket raknak az edénybe, az aljára, hogy ne égjen le különleges édességük. A bodzafőzőkő értékes, mivel többen nagyszüleiktől örökölték, évről évre elrakják, megmossák, ha kell, előveszik.

Azt szintén megtudtuk, hogy hígabb lesz a belőle készült, mint a szokásos gyümölcslekvárok, mégsem használnak hozzá besűrítőt, hagyják egy részét elpárologni, inkább hosszan kavargatják.

Gyalogbodza sok helyen terem a Bakonyban. Úgy szedjük, hogy szárát eleve rövidre vágjuk. Majd következik a lebogyózás és az összenyomkodás. A masszát szőlőprésbe tesszük, az onnan kifolyó lé kerül az üstbe, cukorral együtt. A habját kell elfőzni, hogy ne legyen mérgező, azt gyakran leszedegetjük a tetejéről. Majd üvegekbe, dunsztba rakjuk, de ezzel csak a nap végére végzünk

– sorolta Győry Tünde polgármester.

Kapcsolódó
Lekvárt is főznek a 250 éves pajtában Jásdon
A Bodzaházban egy számítógép is segíti a munkafolyamatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik