Otthon készült

Királynőt kell legyőznie annak, aki kolbászkirály akar lenni Békéscsabán

csabai kolbászfesztivál
csabai kolbászfesztivál
A legutóbbi két versenyen hölgy győzött. Idén a férfiak megmutathatják, hogy nem felejtettek el szárazkolbászt készíteni.

Fel kell kötniük a felkötnivalót – nem csak a kolbászt – azoknak a férfiaknak, akik kolbászkirályok szeretnének lenni az idei, jubileumi, 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi Szárazkolbászversenyén, írta a Behir.

Schäffer Ágnest, a Csabai Kolbászklub tagját koronázták meg tavaly, három éve Juhászné Varga Borbála győzött. A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg az eseményt.

Kapcsolódó
Kolbászkirálynőt választottak Békéscsabán
Schäffer Ágnes, a Csabai Kolbászklub tagja nyerte a nemzetközi szárazkolbász-versenyt.

Eljött az idő, hogy idén a férfiak újra megmutassák, nem felejtettek el szárazkolbászt készíteni, bár ettől újra nyerhet hölgy.

A győzelemre csak akkor van esély, ha a szakmai és médiazsűri elé kerül a termék. Ehhez nevezni kell a portékával, mégpedig személyesen október 10-12-ig, 10 és 18 óra között a Csabai Rendezvénypajtában (5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1.) vagy postai úton 2022. október 10-éig ugyanerre a címre.

A minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik a Csabai Rendezvénypajtában október 13-án, 11 órakor.

A nyertes versenyzők díjait a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján a CsabaParkban, a Mokry Sámuel sátor színpadán adják át október 20-án.

A zsűri sorszámozott minták alapján – tehát anonim módon – több lépcsőben dönt a legjobb versenymunkákról.  A bírálók a külső megjelenésre – szín, forma -, a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhatnak

– mondta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke.

Szinte laborként funkcionál ilyenkor a Rendezvénypajta, annyira tüzetesen vizsgálnak meg minden kolbászt a pontozók. Először egészben nézik meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílik meg a termék, látszik a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása.

A kóstolásnál számít a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak ,,kerek” az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.

Kapcsolódó
Huszonöt éves a csabai kolbászkirály
A konyhában is otthonosan mozog az ifjú győztes, aki főzőversenyeket nyert korábban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik