Otthon készült

Megválasztották Békés kedvenc sütijét

Facebook/Polgár Zoltán
Facebook/Polgár Zoltán
Csumpila Gábor „Nóri szelet” fantázianevű különlegessége nyerte a Békés kedvenc sütije versenyt.

A beérkezett tizenkét kiváló ínyencséget a helyi polgármesteri hivatal dísztermében a város cukrászmesterei zsűrizték – olvastuk a Beol portálon.

A békési önkormányzat a lakossági igényeket és a helyi cukrászok visszajelzését is figyelembe véve idén kicsit módosítva hirdette meg a Békés tortája versenyt, és ebben az évben Békés kedvenc süteményét kerestük meg a város kiváló cukrászmesterei segítségével

– nyilatkozta Polgár Zoltán alpolgármester, főszervező. Mint elmondta, elsősorban Békésről, illetve közeli településekről, így Muronyból és Köröstarcsáról összesen tizenkét ínyencséget vittek be készítőik a megmérettetésnek helyet adó polgármesteri hivatal dísztermébe.

Többen is családjuk kedvencét készítették el, volt, aki még a nagymamája által írt recept alapján sütötte meg a finomságot. Hozzátette, a zsűrit ezúttal is a település kiváló cukrászmesterei, Mucsiné Fodor Hajnalka ötletgazda, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István és Juhász Zoltán alkották.

Facebook/Polgár Zoltán

A versenyzők a szakmai zsűritől előzetesen egy személyes találkozó keretében megkapták a szükséges instrukciókat, így a készítés során már ezek a tanácsok is segítették őket.

A zsűri a külalakot, az ízvilágot, a kreativitást, az ízvilágot és az összbenyomást is vizsgálta.
Polgár Zoltán elmondta, a győztes süteményt a helyi cukrászdákban fogják értékesíteni az év végéig, a bevételből pedig ismét az Esély Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesületet fogják támogatni, ahogy a Békés tortája program során eddig is történt.

Kapcsolódó
Magyar érték lett a Rákóczi-túrós
A hiedelmekkel ellentétben a süteménynek semmi köze II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez.

A zsűri döntése értelmében az első helyet Csumpila Gábor „Nóri szelet” nevű süteménye érdemelte ki. Második helyen végzett Tar-Kálmán Barbara „Pisztácia varázsa” nevű süteményével, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Faragó Katalin állhatott fel „Unokák kedvence” elnevezésű süteményével. Az első helyezett 50 ezer, a második helyezett 30 ezer, a harmadik helyezett 20 ezer forintos vásárlási utalványt vehetett át.

Csumpila Gábor elmondta, hogy a sütemény elkészítését felesége, Nóri inspirálta. Mint elárulta, van két gyermekük, és nagyon szeretik az édes dolgokat, imádják a mogyorót, ami a finomságnak is fontos összetevője. A békési fiatalember egyébként sokat süt-főz, munkáját tekintve pedig egészségügyi dolgozó, a vérellátó állomáson dolgozik.

Kapcsolódó
Mámorító lett Békés tortája
Idén a csokoládén volt a hangsúly, amely alapanyagként valamilyen formában – ét, tej, fehér, barna – meg kellett jelenjen a tortában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik