Pedig a növény tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, nem mellesleg sok jótékony hatással is bír: többek között jót tesz a bőrnek, gyulladáscsökkentő hatása van, kiváló a vérszegénységre, valamint zsírégető és méregtelenítő hatása is van, segíthet a rák megelőzésében, jó a magas vérnyomásra, javítja az állóképességet – olvastuk a Teol hasábjain.
A legtöbb konyhakertben pár sort szorítanak a céklának, nem többet. Tavaly Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be a statisztikai hivatal adatai szerint. Ez nem igazán fedezi a hazai igényeket. Így behozatalra szorulunk, elsősorban Németországból.
A céklából remek saláta készíthető fél óra alatt. Ha a céklát megfőzzük, azon melegében a héját nagyon könnyen lefejtjük róla. Cukorral, ecettel, sóval, köménymaggal levet készítünk neki, és ebbe tesszük a felszeletelt céklát. Ha kihűlt, máris fogyasztható. A leve is nagyon egészséges és kellemes ital.

A cékla jótékony hatással van a szervezetre, vérnyomáscsökkentő hatása valószínűleg a növény magas nitrátkoncentrációjának köszönheti. De egyes kutatások kimutatták azt is, hogy a rák elleni küzdelemben is sokat segíthet kiegészítő táplálákként.
A Sokszínű Vidék egyik kedvenc vitamindús céklasaláta receptje pedig a következő:
Almás, zelleres, diós céklasaláta
- egy közepes cékla
- egy kisebb zeller
- egy marék dió
- egy alma
- egy kávéskanál só
- kevés citrom leve
- olíva olaj
A zöldségeket meghámozzuk, az alma mehet a héjával együtt. A céklát és a zellert lereszeljük, az almát kis darabokra vágjuk, a diót apróra törjük. Összekeverjük a zöldségeket, az almát és a diót. A következő lépéseket mindenki a maga ízlése szerint variálhatja. Lehet így natúran is fogyasztani, de csavarhatunk bele citromot, egy kevés olíva olajat csorgathatunk rá vagy akár mézet is. Ez a saláta így már egy “vitaminatombomba”.
Szinte minden főfogás mellé fogyasztható, jó étvágyat hozzá!