Otthon készült

Vigyázzunk, mert nem minden méz, ami annak látszik

pixabay
pixabay
Sokszor az sem elég, ha megnézzük, mi van a nektár üvegére írva.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2023. január 30-i ülésén húsz uniós tagállam agrárminisztere kérte az Európai Bizottságot az európai piacon található mézkeverékek származásának szigorúbb szabályozására, ugyanis egyértelmű termelői és fogyasztói igény mutatkozik a mézkeverékeket alkotó mézek származási országainak pontos feltüntetésére.

Ebben a folyamatban érintettek a somogyi méhészek is, hiszen a vármegyében több mint ezerötszáz méhészt tartanak nyilván. A témában a Sonline Mészáros Jánost, a Zselic Méhészeti Egyesület elnökét kérdezte.

Manapság elég, ha a mézes­üveg címkéjén annyi szerepel, hogy az adott termék európai uniós és nem uniós méz keveréke. Ezzel lehet ügyeskedni és visszaélni is, hiszen ha egy kereskedő például vesz tíz kiló magyar mézet, ám ennek a sokszorosát szerzi be a Távol-Keletről, akkor az így keletkező terméket akár már vegyes virágmézként is árulhatja

– mondta a portálnak a szakember.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a jelöléssel kapcsolatos szigorítást már hosszú ideje szorgalmazza. Most különösen lényeges lenne, hogy a vásárlók lehetőleg hazai termelői mézet vásároljanak.

A megoldás az lenne, ha a címkén feltüntetnék, hogy melyik országból származik a méz, s milyen százalékban használták fel az eltérő minőségű terméket. Így a hazai vevők tisztában lennének azzal, hogy milyen eredetű terméket vásárolnak meg

– hangsúlyozta az elnök.

Kapcsolódó
Megválasztották 2022 legjobb magyar mézét
A győztesek jogosultak arra, hogy jövőre a mézüket egy matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik