Otthon készült

Öko-okos magyar találmány a lebomló szuperanyag

Degraway Technologies
Degraway Technologies
A műanyaghelyettesítő matériát természetes összetevőkből készítik.

Műanyagokat helyettesítő anyagot készített Algyőn egy magyar feltaláló – tudtuk meg a Szeged Televízió híradójából.

A DAT1 nevezetű matéria természetes alapanyagokból készül, ezért nem szennyezi a környezetet, és ez nagy előnye a jelenleg használt műanyagokkal szemben.

Egy kecskeméti üzemben már többféle terméket készítenek a különleges anyagból. Fóliák, evőeszközök és más használati tárgyak mellett igaz, csak “próba jelleggel”, autóalkatrészt is gyártottak belőle fröccsöntéssel.

Degraway Technologies

A fizika és a kémia ezt az anyagot nem ismeri. Ha a kémia mentén idultunk volna el, akkor ezt nem lehetett volna megvalósítani, mert a kémiai tudás és a kémiában meghatározott adatok ezt nem adták volna meg

– hangsúlyozta a feltaláló.

Lajter Péter szerint az anyag mechanikai tulajdonságai, szilárdsága, rugalmassága hasonló a mindennapokban használt műanyagokéhoz. Az ötletgazda hozzátette, az alapanyagok könnyen hozzáférhetők, és a termék ára sem magasabb mint a jelenleg alkalmazott lebomló anyagoké.

Az új anyag ellenáll a nyomásnak, ezért lehet belőle jó minőségű kávékapszulát is készíteni.

Egy műanyag pohár 50 , egy PET palack 500, egy műanyag szatyor pedig nagyjából 200-1000 év alatt bomlik le. Ha sikerülne szélesebb körben elterjeszteni az új anyagot, jelentősen csökkenteni lehetne a környezetszennyező műanyagok mennyiségét.

Kapcsolódó
Íme a világ legnagyobb műanyagszennyezői
A Coca-Cola nemcsak megtartotta első helyét, hanem meg is duplázta szennyező tevékenységét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik