Otthon készült

Gyönyörű előszobafal készült saját gyártású panelekből

Ávéd Krisztina
Ávéd Krisztina
Jóval olcsóbb lett, mint a készen kaphatók és a kedvenc tulipán motívum is felkerülhetett rá.

Hihetetlenül jó érzés, amikor eljutunk oda, hogy berendezhetjük saját otthonunkat – ezzel együtt persze, ezernyi kérdés, kétség is felmerül bennünk. Jó lesz ez? Tetszeni fog a mi környezetünkben is? Nem lehetne egy kicsit ilyenebb, olyanabb? Mennyi ideig kell spórolni rá, hogy megvegyük?

Akinek van elég merészsége, ügyessége, na, meg „kalandvágya”, az elkészíti magának! Így volt ezzel Ávéd Krisztina is, aki előszobafalat csinált saját gyártású falipanelekből. Jóval olcsóbb lett, mint a készen kaphatók és így még a kedvenc tulipán motívuma is felkerülhetett rá.

Elmesélte, hogyan készült, hátha más is kedvet kap hozzá.

Ávéd Krisztina

“Számomra mindig is fontos volt az emberekkel való kapcsolat, kommunikáció. Érdekel az emberek lelkivilága, gondolatai, érzései. Így a szépségipari munkám során lehetőségem van erre és a 29 év alatt rengeteg embert sikerült megismernem, ezáltal személyes, akár baráti kapcsolatokat is kialakítani. Elmondhatom, hogy a munkám a hobbim, amire azt hiszem, minden ember vágyik.

Emellett viszont szükségünk van időnként arra is, hogy egyedül legyünk, önmagunkkal, illetve valami olyat csináljunk, ami kikapcsol a mindennapok rohanó világából. Ez számomra bármilyen kreatív tevékenység, ahol megélhetem ezt a képességem, hiszen a kreativitás ismérve a kíváncsiság, a felfedezni vágyás és a kitartó munka kombinációja.

Foglalkoztam már festészettel, saját tervezésű ruhákat álmodtam meg és készítettem el, imádom a cukrászatot, egyedi tortákat készítek egy-egy alkalomra, pl. szeretteim születésnapjára. De a lakberendezés is a kedvenc kreatív időtöltésem. Megálmodni – aztán megvalósítani, óriási energiát ad, amellett, hogy sokszor hasznos is lehet.

Így született meg az egyedi falpanel készítésének az ötlete is. Szerettem volna az előszobába a fogas alá valamit, ami védi a világos falat, esetleg tisztítható felület. Kőburkolatban is gondolkoztam, aztán faburkolat is felmerült, de ekkor megláttam egy hirdetésben a műbőr falpanelokat. Innentől aztán elindult a fantáziám…

Két elég nyomós oka volt, amiért úgy döntöttem, saját magam készítem el a panelokat. Az egyik az ára. Kiszámoltam, mennyi panelre lenne szükségem a két előszobába és több mint 200.000 Ft-ra jött volna ki, én ennek a töredékéből, pontosan negyedéből elkészítettem. A másik oka, hogy szerettem volna mindenképp egyedi paneleket. A ’tulipán’ motívum a magyar népművészet legősibb jelképe. Én valami különös módon rajongok érte, mióta az eszem tudom. Az életem panellakásban éltem, de legnagyobb vágyam volt, hogy egyszer családi házba költözhessek és bármilyen formában, de bele tudjam csempészni ezt a motívumot a ház egyes részeibe. Másfél éve valóra vált a rég áhított vágyam és a ház adottságai is megengedik, hogy bár mértékkel, de jelen legyen ez a motívum.

Felkerestem olyan üzleteket, ahol műbőrt forgalmaznak, kitaláltam, milyen színeket szeretnék, ami illik az adott környezetbe és óriási örömömre ekkor rátaláltam egy tulipános motívumú műbőrre.

Szükségem volt még furnér lapra, amit a közeli bútorlapszabászatban sikerült vásárolni. Valamint 1 cm-es szivacs kellett, amit hasonlóan a műbőrhöz, neten sikerült jó áron rendelnem.

Ezeken kívül ragasztópisztoly, valamint tűzőgép kellett, amit egy áruházban vásároltam.

Készítettem egy hexagon sablont, ez alapján szabtam ki a szivacsot, a furnérlapot, valamint a műbőrt. A furnérlapot dekopír fűrésszel vágtam fel. A műbőrt 2 centiméterrel nagyobb méretre szabtam. A furnérlaphoz ragasztópisztollyal rögzítettem a szivacsot és erre helyeztem rá a műbőrt, amit a lap hátoldalán tűztem rá a tűző géppel.

Az elkészült falpanelek ragasztása a falra pedig T-Rex ragasztóval történt, ami gyors és erős kötést biztosít.

A készítés folyamata a képre kattintva látható.

A fotón látható kis puffot is áthúztam, valamint a konyhaablakba varrtam függönyt, ugyanolyan mintájú anyagból.

Ávéd Krisztina

Ávéd Krisztina

A házfelújítás folyamatosan zajlik, a közeljövőben készül el a ’tulipános’ kerítés, a háznak a homlokzatában is ezt a motívum található, de talán ezeket egy legközelebbi cikk keretében bemutathatjuk majd, ha minden elkészül, amit megálmodtam.”

A tulipános otthonról további fotók a képre kattintva láthatók.

Galéria
Kapcsolódó
Fakorongok öltöztetik a kis házikót az erdő közepén
Talán nincs is jobban passzoló díszítés egy erdő közepén levő háznak, mint a fa. Szabálytalan, nincs két egyforma részlet, színes, változatos és az évek során valamennyire változik. Pont, mint a házat körülvevő erdő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik