Idén is meghirdette a Balatoni Turizmus Szövetség a Balaton fagyija pályázatot, melyre várják a legjobb hűs finomságokat.
Az immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek és vállalkozásonként maximum 2 fagylalttal indulhatnak. Lágyfagylalttal a versenyre nevezni nem lehet. A nyertes fagylalt lesz a 2023. év Balaton Fagyija – tájékoztatta a likeBalaton.hu-t a Balatoni Turizmus Szövetség.
A 2014. óta rendezett versenyen nyertes fagyizók au eddigi tapasztalatok szerint egyfajta zarándokhellyé is válnak az eredményhirdetés után.
A verseny érdekessége, hogy idén nem a kész fagylaltot kell elvinni a zsűri elé, hanem csak az alaplevet, amit a helyszínen kevernek össze, fagyasztják, variegálják és díszítik a pályázók. A pályamű elkészítésére fagylaltonként 35 perc áll majd rendelkezésre.
2023. május 15-ig várják a jelentkezőket.
Tavaly a balatonakarattyai Sissi Fagyizó Eszterházy epercsoda levendulával nevű édessége lett a nyertes, melyben dió, eper és levendula íz egyesült.