Otthon készült

Rangos díjat kapott a nagyrábéi fonott sámli

facebook/balogh sándorné
facebook/balogh sándorné
Rendszeres használat mellett is kibír akár 10 évet ez az ülőalkalmatosság.

Balogh Sándorné édesanyjától tanulta a mesterséget, később a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár szakkörében oktatta a sámlifonást. A hölgy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idei kézműves pályázatán fonott sámlijával Magyar Kézműves Remek Díjat nyert, írta a Haon.

A kézművesség mondhatni a génjeimben van. A székfonást édesanyámtól tanultam, aki tíz évig dolgozott a Tápéi Háziipari Szövetkezetben, ahol többek között ilyen fonott sámlikat is készítettek

– mondta a portálnak a nyugdíjas alkotó, aki negyven évig a helyi művelődési házban dolgozott, ahol több kézműves foglalkozás szervezésében, tartásában vett részt.

Itt indított el székfonó szakkört a közfoglalkoztatásban dolgozók részére 2014-ben, amihez az alapanyagot (sás, nád) helyben, ingyen tudták beszerezni. Ez a szakkör ma már nem működik, viszont ebből nőtte ki magát a Nagyrábéi Papírfonó, az első dolgozók a székfonással tettek szert stabil alapokra.

A sámlifonás technikája

A sámlifonás nem egy egyszerű folyamat. A hozzávaló sást június-júliusban, míg a gyékényt augusztusban kell leszedni.

 

Előbbit csak napfénymentes helyen szabad szárítani, a gyékényt pedig csak napon. Ha megszáradtak, akkor le kell őket tisztítani.

 

A szék szerkezetét asztalos készíti fából, a gyékény és a sás az ülőlapra kerül fel.

Az érdeklődők egy része gyerekszéknek titulálja a sámlit a mérete miatt, mások nem merik mindennapi használatba fogni – pedig tartós és erős.

Nem véletlen választottam ezt a méretet. Régebben sokan használtak ilyet, könnyen lehet hozni-vinni, rajta ülve például kukoricát morzsolni. Ma már ilyet nem lehet kapni: vagy gyerekszék van a boltokban, vagy hokedli

– említette Balogh Sándorné, hozzátéve: akár 10 évet is kibír egy ilyen fonott sámli rendszeres használat mellett is, a macskakörmöktől viszont érdemes távol tartani.

Kapcsolódó
Egy genetikus, aki mindent újrahasznosít, és csodás faliszőnyegeket készít
Bámulatos 3D-s faliszőnyegeket alkot, melyeknek minden darabját a természet és az utazás inspirálta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik