Az egyik legkedvencebb nyári fogásunk a gyümölcsleves: jól behűtve igazi mentőöv a forróságban. Tetszőleges gyümölcsökből és azok sokféle kombinációjával elkészíthető, így könnyen a saját ízlésünkre alakíthatjuk.
Nyáron érdemes mindig az éppen termő idénygyümölcsökből készíteni, de akár az évben többi részében is készíthető almából, körtéből, valamint fagyasztott és konzervgyümölcsökből, de banán is csempészhető bele. A Nosalty selymes-krémes gyümölcslevese valóban mentőöv a nagy kánikulában.
Íme a recept.
- 300 g alma (2db)
- 300 g nektarin (2-3db, bármilyen barack)
- 200 g banán (2db)
- 300 g meggy
- 100 g piros ribizli
- fahéj ízlés szerint
- szegfűszeg ízlés szerint
- gyömbér ízlés szerint
- kardamom ízlés szerint
- 1 citromból nyert citromhéj
- 2 ek cukor
- 2.5 l víz
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 250 g joghurt
- A megtisztított, darabolt gyümölcsöket egy nagy edénybe tesszük. Ízlés szerint fűszerezzük, hozzáreszelünk jó sok citromhéjat és megszórjuk kevés cukorral vagy édesítőszerrel.
- Felöntjük körülbelül 2,5-3 liter vízzel, alaposan elkeverjük, majd közepes lángon 20 percet főzzük.
- Egy kisebb tálba tesszük a keményítőt és a joghurtot, majd felöntjük pár merőkanállal a leves levéből, és teljesen csomómentesre keverjük.
- A keményítős keveréket visszaöntjük a levesbe (érdemes egy szitán átszűrve önteni, így biztos nem kerül bele keményítőcsomó), és 1-2 perc alatt összefőzzük.
- A kész levest hagyjuk szobahőre hűlni, majd pár órára vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor díszíthetjük kevés plusz tejszínnel, mascarponéval vagy joghurttal és friss gyümölcsökkel.