Otthon készült

Milyen a jó cefre? Mutatunk néhány alapszabályt

wikimedia commons
wikimedia commons
Gyűlnek a gyümölcsök a cefrékben, hamarosan kezdődhet a pálinkafőzés.

Az idei nyári időjárás sok gyümölcsnek teremtett kedvező feltételeket. Bőséges volt a termés többek között a meggyből, a barackból vagy éppen a szilvából- olvasható a Teol oldalán. Ha pedig az ősz is kellemes melegben és napsütésben gazdag lesz, akkor a szőlőkön is édes szemek várják majd a szüretet.

Akinek a kertjében gyümölcsfák állnak és a nyári viharok nem tettek kárt a termésben, azoknak már egészen biztos gyűlik a gyümölcs a cefrében, hogy az ősz folyamán pálinka készülhessen belőle.

A pálinkáknak leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly a málna vagy az eper az alapanyaga, de bármilyen a kertünkben is termő gyümölcsből készülhet. A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.

De milyen is a jó cefre? Aranyszabály, hogy a gyümölcsök közül ne kerüljenek a cefrébe a rohadt, penészes darabok. Az éretlen gyümölcs is csak rontja a cefrét, majd pedig a pálinka minőségét. Ágdarabok, levelek se kerüljenek bele.

Legjobb minél jobban összeaprítani a gyümölcsöt. Ez azért fontos, mert minél pépesebb a cefre, annál hamarabb erjed, ezzel együtt jobb lesz a kihozatala és az íze is. Így a gyümölcscukor jobban felszabadul belőle, megkönnyítve az élesztők munkáját.

A hordó, amiben erjesztünk, mindig legyen tiszta. Hasznos, ha valamilyen fajtaélesztővel oltjuk be a cefrét. Hiszen csak az élesztők képesek, a cukrokat alkohollá bontani, ami az első napokban általában hőképződéssel is jár.

A cefrét nem kell keverni, de naponta egyszer a tetején lévő bőrös részt le lehet nyomni, vigyázva, hogy ekkor se levegőzzön sokáig.

A pálinka életútja

A pálinka megnevezés első írásos említése 1630-ból való. Ez akkor még a gabona, a gyümölcs- és borpárlatok közös megjelölése volt. A gyümölcspálinka csak később jelent meg Magyarországon, és az erre utaló első írásos adat 1658-ból származik. A  XVIII. századból származó tárgyi emlékek egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarország területén a mai értelemben vett pálinkafőzés folyt. A XX. század második felének magyar pálinka szerű italai, vagyis a tiszta, ízesítetlen hazai párlatok már többnyire gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek. A történelmi magyar pálinka rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édesgyökérből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt, amíg ezek helyét át nem vette a finomszeszgyártás.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik