Vannak sütemények, amik örök klasszikusnak számítanak, az egyik ilyen a linzerkarika. Talán nincsen olyan ember, aki ne fogyasztotta volna és olyan háziasszony, aki nem sütötte volna már meg a puha, omlós és könnyű süteményt. Sokunknak a karácsonyi ünnepek sem telhetnek el ezen desszert sütése nélkül, hiszen az elkészítése nem egy ördöngösség, és a kisült finomságot napokon át fogyasztani tudjuk.
A Nosalty könnyen és nagyon gyorsan elkészíthető receptjével garantáltan finom és pár perc múlva már porhanyós linzerrel örvendeztethetjük meg a családunkat az ünnepek alatt is.
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 db citromhéj
- 1 késhegynyi sütőpor
- 20 dkg lekvár/ dzsem (a ragasztáshoz)
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- A lisztet, a csipet sót és a hűtőből kivett, hideg vajat tálba tesszük, és elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat és a sütőport.
- Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Minél gyorsabban dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk hőjétől.
- Ha összeállt a tészta,nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, majd tetszés szerinti formával szúrjuk ki.
- Tepsi méretű sütőpapíron nyújtsuk a tésztát. Azon is szúrjuk ki. A fölösleges tésztadarabokat szedjük ki. Így nem kell mozgatni.
- Ha ragadna a tészta, vékonyan lisztezzük. Vagy tegyük hűtőbe.
- Sütőpapíron süssük 170 fokon 10 percig.
- Ne barnítsuk meg. Szinte fehérnek kell maradni.
- Ha kiveszitek, lágynak fog tűnni, de ne aggódjatok. Ahogy hűl, úgy dermed.