Szinte magától értetődő, hogy a főételek mellé köretet szolgálunk fel. Azt a célt szolgálják, hogy ízletesebbé tegyék a főfogásunkat, kiemeljék annak annak zamatát vagy harmonikus összhangot teremtsenek vele. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne csak úgy odazsúfoljuk tányérunkra a hús mellé a kiválasztott köretet, hanem adjuk meg a módját, legyen az ízlésesen elhelyezve a tányéron. Egy különlegesen elkészített köret pedig főfogásunkat még szebbé és ízletesebbé teszi.
Ha karácsonyra egyedi és ízlésesen elkészített köretet szeretnénk a családunk asztalára varázsolni, akkor nagyon jó ötlet lehet a Nosalty réparózsái, amik nem csak egyedien szépek és finomak, hanem egészségesek is.
- 2 nagy db sárgarépa
- 3 ek balzsamecet (modenai, sűrű)
- 2 g virágméz (sűrű)
- 1 ízlés szerint só
- 1 ízlés szerint négyszínű bors
- 1 ízlés szerint chilipehely (opcionális)
- 2 ek vaj (vagy több)
- A fenyőmagot serpenyőben megpirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
- A szép, szabályos formájú sárgarépát megpucoljuk, majd mandolinon hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.
- A répacsíkokat egymás mellé fektetjük egy tányéron, lefedjük egy másikkal, és mikróban egy perc alatt megpuhítjuk őket.
- Ekkor szépen, törés mentesen tudjuk feltekerni őket, először keressük meg a legvékonyabb darabot, ezzel kezdjük el a tekerést.
- Ahogy elfogyott az első, kicsit fedésben jöhet a következő csík. Kb. 5 cm átmérőjű tekercseket készítünk.
- Legyen a kezünk ügyében méretre vágott, konyhai kötöző, ezzel duplán körbetekerjük a tekercseket, és jól megkötjük.
- Így kerülnek a tekercsek egy serpenyőbe, amiben vajat melegítünk, egy pár kanál balzsamecettel és mézzel.
- Alacsonyabb lángon, fedő alatt először az egyik, majd a tekercsek másik oldalát is megpirítjuk, de inkább csak szépen barnuljanak a balzsamecettől, nem kell megégetni őket.
- Tálalhatjuk magában, hummusz vagy rántott ételek, például padlizsán mellé.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!