Otthon készült

Réparózsa köret lehet a karácsonyi menü különlegessége

nosalty
nosalty
Nem csak egyedien szépek és ízletesek, hanem egészségesek is.

Szinte magától értetődő, hogy a főételek mellé köretet szolgálunk fel. Azt a célt szolgálják, hogy ízletesebbé tegyék a főfogásunkat, kiemeljék annak annak zamatát vagy harmonikus összhangot teremtsenek vele. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne csak úgy odazsúfoljuk tányérunkra a hús mellé a kiválasztott köretet, hanem adjuk meg a módját, legyen az ízlésesen elhelyezve a tányéron. Egy különlegesen elkészített köret pedig főfogásunkat még szebbé és ízletesebbé teszi.

Ha karácsonyra egyedi és ízlésesen elkészített köretet szeretnénk a családunk asztalára varázsolni, akkor nagyon jó ötlet lehet a Nosalty réparózsái, amik nem csak egyedien szépek és finomak, hanem egészségesek is.

Hozzávalók:

  • 2 nagy db sárgarépa
  • 3 ek balzsamecet (modenai, sűrű)
  • 2 g virágméz (sűrű)
  • 1 ízlés szerint só
  • 1 ízlés szerint négyszínű bors
  • 1 ízlés szerint chilipehely (opcionális)
  • 2 ek vaj (vagy több)

Elkészítés:

  • A fenyőmagot serpenyőben megpirítjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
  • A szép, szabályos formájú sárgarépát megpucoljuk, majd mandolinon hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.
  • A répacsíkokat egymás mellé fektetjük egy tányéron, lefedjük egy másikkal, és mikróban egy perc alatt megpuhítjuk őket.
  • Ekkor szépen, törés mentesen tudjuk feltekerni őket, először keressük meg a legvékonyabb darabot, ezzel kezdjük el a tekerést.
  • Ahogy elfogyott az első, kicsit fedésben jöhet a következő csík. Kb. 5 cm átmérőjű tekercseket készítünk.
  • Legyen a kezünk ügyében méretre vágott, konyhai kötöző, ezzel duplán körbetekerjük a tekercseket, és jól megkötjük.
  • Így kerülnek a tekercsek egy serpenyőbe, amiben vajat melegítünk, egy pár kanál balzsamecettel és mézzel.
  • Alacsonyabb lángon, fedő alatt először az egyik, majd a tekercsek másik oldalát is megpirítjuk, de inkább csak szépen barnuljanak a balzsamecettől, nem kell megégetni őket.
  • Tálalhatjuk magában, hummusz vagy rántott ételek, például padlizsán mellé.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kapcsolódó
Ennivaló tükörtojások, amik túl cukik ahhoz, hogy megegyük
Etoni Mama minden egyes alkotása kreativitását, örömét és türelmét jelzi.
Olvasói sztorik