Nagyjából mostanában ér véget a birsalma szezonja, de aki igyekszik, még talál a piacokon. Érdemes is beszerezni, mert az egyik legkülönlegesebb gyümölcsünk, melyből számos remek finomságot lehet készíteni. Az egyik legismertebb és legkedveltebb ezek közül a birsalmasajt, írta honlapján a Greendex.
Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek: a rómaiak és a görögök is tisztában voltak azzal, hogy a birsalma segít megelőzni egyes betegségeket, míg egészen a középkorig potencianövelő „szerként” is nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen Vénusz szent gyümölcseként tartották számon.
Az Ázsia dél-nyugati részein, valamint a Kaukázusban őshonos birs évszázadok óta a magyar konyha kelléke is, még akkor is, ha használata látszólag visszaszorult. Első hazai említése 1395-ből való, Lippay János jezsuita szerzetes 1600-as években kelt Posoni kert című munkájában pedig már részletesen bemutatja a fajt, és ír többek között arról, hogy sajtot is készítenek belőle.
A gyümölcssajtok főzött és szárított készítmények, és általában hosszú hónapokig vagy akár még tovább eltarthatók. A birsalmasajt birsalma alapú, édes ízvilágú, sűrű állagú, desszert jellegű készítmény, a gyümölcssajtok egyik jellemző típusa. Elkészítése egyszerű és mélyhűtés nélkül is több hónapig eltartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarország területén.
A sajt hagyományos elkészítése során az erre alkalmas gyümölcsökből – például almából, szilvafélékből – sűrű lekvárt főznek, majd ezt valamilyen módszerrel megszárítják. A 19. századtól kezdve cukor is kerül a sajtba. A cukortól jobb lett a sajt íze, és tovább eltartható.
Hozzávalók
- 1 kg birsalma
- 700–800 g cukor
- egy fél citrom leve
- dió (elhagyható)
Elkészítése
- Az alaposan megmosott birsalmákat negyedeljük, és egy éles késsel eltávolítjuk a magházat.
- Hámozni nem kell, az viszont fontos, hogy vágjuk ki az esetleges rossz részeket.
- A gyümölcsöt feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi, és hozzáadjuk a citromlevet.
- Addig főzzük, míg a gyümölcshús megpuhul.
- A megfőtt gyümölcsről könnyű lehúzni a héját, de egyáltalán nem szükséges, ez egyéni ízlés kérdése.
- A megpuhult birsalmát egy vastag falú lábosba tesszük és egy botmixer segítségével pürésítjük.
- Ezután folyamatos keverés mellett kis lángon főzni kezdjük.
- Amikor keverés közben már látjuk a fazék alját, hozzáadhatjuk a cukrot, ami a pép súlyának 70–80%-a legyen.
- Addig főzzük így, amíg elég sűrű lesz, illetve a színe egy kicsit sötétebbé válik.
- Amikor úgy érezzük, hogy elkészült, vegyünk ki egy keveset egy kistányérra, ha hamar megszilárdul, valóban kész vagyunk.
Formázása
- Miután elkészült rögtön kiöntjük a masszát a kiválasztott formába.
- Ha szeretnénk, ilyenkor tehetünk bele diót vagy más magvakat is.
- Ezután vagy hűtőbe tesszük a birsalmasajtot, ha gyorsan el akarjuk fogyasztani, vagy szárítjuk.
- Utóbbi történhet aszalógépben, sütőben, de ha nem sietünk, akkor bármilyen száraz, jól szellőző hely megteszi. Ha ezt választjuk, fontos naponta megfordítani, hogy minden irányból érje a levegő.