A legfinomabb sajt, ami nem tejből készül

A régi idők kedvenc édességét ti is szerettétek?

Nagyjából mostanában ér véget a birsalma szezonja, de aki igyekszik, még talál a piacokon. Érdemes is beszerezni, mert az egyik legkülönlegesebb gyümölcsünk, melyből számos remek finomságot lehet készíteni. Az egyik legismertebb és legkedveltebb ezek közül a birsalmasajt, írta honlapján a Greendex.

A birsalma története

Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek: a rómaiak és a görögök is tisztában voltak azzal, hogy a birsalma segít megelőzni egyes betegségeket, míg egészen a középkorig potencianövelő „szerként” is nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen Vénusz szent gyümölcseként tartották számon.

Az Ázsia dél-nyugati részein, valamint a Kaukázusban őshonos birs évszázadok óta a magyar konyha kelléke is, még akkor is, ha használata látszólag visszaszorult. Első hazai említése 1395-ből való, Lippay János jezsuita szerzetes 1600-as években kelt Posoni kert című munkájában pedig már részletesen bemutatja a fajt, és ír többek között arról, hogy sajtot is készítenek belőle.

pixabay

Sajtot gyümölcsből?

A gyümölcssajtok főzött és szárított készítmények, és általában hosszú hónapokig vagy akár még tovább eltarthatók. A birsalmasajt birsalma alapú, édes ízvilágú, sűrű állagú, desszert jellegű készítmény, a gyümölcssajtok egyik jellemző típusa. Elkészítése egyszerű és mélyhűtés nélkül is több hónapig eltartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarország területén.

A sajt hagyományos elkészítése során az erre alkalmas gyümölcsökből – például almából, szilvafélékből – sűrű lekvárt főznek, majd ezt valamilyen módszerrel megszárítják. A 19. századtól kezdve cukor is kerül a sajtba. A cukortól jobb lett a sajt íze, és tovább eltartható.

A birsalmasajt receptje

Hozzávalók

Elkészítése

Formázása

Wikimedia Commons

A birsalma jótékony hatásai

Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást, külsőleg használva javítja a bőr feszességét. Mivel erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot.
Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését, megóv a szezonális betegségektől: segítségével a nátha, a megfázás és az influenza biztosan nem vesz le a lábunkról, hiszen magas vitamintartalma meggátolja a betegségek kialakulását. Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez. Gazdag vasban, ami ösztönzi a vörös vérsejtek képződését. A birsalma ezen kívül csökkenti a gyulladásokat, csillapítja a fájdalmakat, szabályozza a vérnyomást.

Kapcsolódó
Így őrizhetjük meg télen a gyümölcsökben rejlő vitaminokat
Az ősz szerencsére rengeteg ízletes, vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal teli gyümölcsökkel kényeztet minket, melyekből ínycsiklandozó befőtt, lekvár készíthető vagy akár aszalva is eltehetjük a teli hónapokra.