Otthon készült

Közel 800 ezren nézték meg Mészi rizsfőzését a neten

Van egy szakács a videómegosztó oldalon, aki pont úgy főz, ahogy bárki szeretne: hétköznapi módon, ötletesen, sokoldalúanan, gazdaságosan és nagyon finomakat.

Mészáros Zsolt „Mészi” Budapesten, a 16. kerülteben él családjával, és mikor még kifőzdét üzemeltetett, gondolt egyet és indított egy csatornát a YouTube-on, ami rövid idő alatt igen népszerű lett a hobbiszakácsok körében.

Mészinek már több mint 90 ezer feliratkozója van, nem sok főzés zajlik úgy a konyhájában, hogy ne lenne rögzítve. Sőt, készített videót a kerti konyha, pizzakemence építésről, de bemutatta a konyhakert gondozásának lépéseit is.

A videók közül a mézes, szezámmagos bundás csirkemell közelít a 170 ezer megtekintéshez a cikk írásának idején, az uborkasalátájának elkészítése 311 ezer megtekintést hozott, a parasztkenyér dagasztás nélkül videója 376 ezer találatot, a sült oldalasa 478 ezret, a szaftos, vajpuha rántott csirkemell receptje 714 ezret, de a rekorder, az első fecske, a rizsfőzős videója, amelyre 759 ezren kattintottak.

És, hogy mi lehet a népszerűsége Mészi receptvideóinak? Talán az a filozófia, ami az ételek készítésénél vezérli:

A hitelesség az egyik fő szempont, hogy olyan legyen a főzés, mint bármelyik konyhában. Elérhető alapanyagokból, gazdaságosan.

Nincs semmi extra, se stúdióhangulat, se operatőr, csak a konyha és a szakács, a videó pedig az ő szemszögéből rögzít, tényleg olyan, mint bárkinek a konyhája, ettől pedig nagyon emberközeli és szerethető, de a jól megválasztott, nem túlbonyolított, finom receptek és az apró, konyhai praktikák is vonzzák a kattintásokat.

Mészinek három éve működik a csatornája, ahová több mint 1100 videót töltött már fel, közben pedig egy másik csatornát is elindított, hogy szétválassza a főzős tematikát az egyéb tartalmaktól.

Általában úgy születnek a receptek, hogy meglátok 3-4 alapanyagot a konyhában, és már be is indul a fejemben, hogy mit lehetne belőlük kihozni, vagy fellapozok egy-egy receptkönyvet, a neten szembejön velem valami, én pedig a saját szám íze szerint alakítok, csavarok rajta egyet

– mesélt Mészi az alkotási folyamat tervezési fázisáról.

Például a Zenei ki mit főz című könyvben találtam egy érdekes receptet, Kalmár Magda operaénekestől. Ebben édeskáposztát főzött össze csülökkel, és nagyon érdekelt, hogy milyen íz jön ki belőle, mert el nem tudtam képzelni, ráadásul nagyon kevés fűszert használt, só, bors, kömény, őrölt paprika és fokhagyma. Egyszerű ízekkel, de nagyon finom lett

– mondott egy példát is a szakács.

Elmesélte, hogy a szakmát a budai várban, a Fortuna étteremben kezdte, akkoriban még Fortuna diszkó is működött benne.

Majd több saját helyet is vezettem, éttermet és pizzériát, majd kifőzdét. A 30 év aktív szakácskodás ideje alatt nagyjából 25 évet saját üzletvezetőként vagy bérleménnyel, üzlettel dolgoztam le

– említette.

Legutolsó vendéglátós vállalkozása egy kifőzde volt, amit tíz évig üzemeltetett, majd mikor már a harmadik kifőzde nyílt a környéken, akkor elege lett.

Mivel nevelőapám mellett kitanultam a villanyszerelést, elkezdtem az iparban dolgozni.

De a videózás kezdete még a kifőzdés időkhöz kapcsolódik, ekkor kérdezgették az ismerősök, hogy mitől ilyen pörgős a rizs, szép a nokedli satöbbi, ő pedig mondta sorra a recepteket.

Kézi lányom egyszer azt tanácsolta, hogy vegyem fel videóra, mikor főzök, és akkor nem kell külön-külön magyarázni, hanem csak szólok, hogy nézzék meg a videót. Így a rizsfőzős videó volt lényegében az első, amivel beindult a csatornám

– idézte fel a kezdeteket a szakács.

A Covid alatt döntöttem el, hogy komolyabban veszem a videózást, és már kétnaponta készítettem anyagokat. Pontosabban berágtam egy olasz nő csatornáját nézve, aki már több mint 3 millió feliratkozónál járt, úgy, hogy nem tudott főzni. Közben a ház is felépült, így lettek barkácsolós videók is.

Mészi úgy főz, hogy bemutatja azt is, hogyha az áruházba látunk egy szép tarját vagy csülköt, akkor abból, hogyan tudunk akár háromféle ételt is megfőzni.

Igen, nálam szempont, hogy miközben figyelünk arra, hogy gazdaságosan főzzünk finomakat, nem kell lemondanunk a változatosságról sem és gondolkodjunk előre. Forgattam olyan videót is, hogy a megmaradt ételekből három teljesen másfajta főételt tudtam készíteni. Az a célom, hogy aki megnéz nálam néhány videót, az kapjon ötleteket az újrahasznosításra, és bizony írták is hozzászólásokban, hogy elkezdett a nézőimnek is járni az agya, hogy a konyhában, hűtőben talált összetevőkből milyen finomságot tud alkotni.

A vendéglátással kapcsolatban is megkérdeztük Mészit, aki elmondta, hogy sajnos ma már olyan drága az alapanyag, meg úgy általában minden, hogy egy egyszerű csárdában is komoly összeget hagy ott egy család, és érezheti akár úgy is, hogy fine dinning étteremben ebédelt.

Ezen a vonalon a vendéglátók nagy részénél az a fő szempont, hogy egy kis különlegeséggel csalogassa be a vendéget, az étlap olyan ételek felé tolódjon, amit otthon nem mindig készít el az ember

– emelte ki a YouTube népszerű szakácsa, aki elmondta, hogy ő próbál úgy vásárolni, ahogy a nagy átlag.

Ha van valami akció és szép is az áru, akkor megveszem, és abból készül étel, így jut az asztalra különlegesebb falat is, lazac vagy nemesebb marhahús, épp ahogy egy átlagos családban.

Mészinek egy ilyen különlegesség is az egyik kedvence, amiről már több videót is készített. Ez a vietnámi pho leves.

Nagy kedvencem ez az étel, ami egy különlegesnek tűnő fogás, de abból a fajtából, amit bárki meg tud főzni, mert minden alapanyag beszerezhető hozzá, talán a csillagánizs az, ami nem kapható minden falusi kisboltban

– így Mészi, aki továbbra is fáradhatatlanul gyártja a videókat, szinte már napi rendszerességgel érkeznek az új recepetek.

Kapcsolódó
Armani külsőt kapnak a vidék ízei egy „őrült séf” keze nyomán a Cserhátban
A béri Malom Udvarban találkozik az igényesség és az elegáns környezet a helyi farmra alapozó ízekkel - csupa-csupa szeretettel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik