Otthon készült

Kiderült, mi lett 2024-ben az év étele

Legfeljebb négy elemből készülhettek az ételek, a győztes alkotást egy nyírségi étterem készítette el, az alapja pedig a szarvasgerinc és laskagombaragu volt.

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusában tartották meg a III. Magyar gasztronómia napja rendezvény keretében szervezett Magyarország étele 2024 elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny döntőjét és díjátadó ünnepségét.

A Szakma Ifjú Mestere versenyén 10 négyfős csapat szakács, cukrász, pincér és szakoktató mérettetett meg. A Magyarország Díszasztala pincérversenyen 5 csapat jutott a döntőbe. A Szamos Tányérdesszert Versenyen 8 cukrászcsapat versengett. A Magyarország étele 2024 címért pedig 14 kétfős csapat és 23 versenyző küzdött meg – írta a versenyről az MTI.

A megmérettetés jelmondata “Csak tiszta forrásból!”, mert az ételek elkészítéséhez csupán kiváló minőségű, friss és tiszta alapanyagokat lehet használni.

Asztalos István, a főszervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke azt mondta, a megmérettetés elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.

A magyar konyhát meg lehet újítani, annak van jövője

– hangoztatta, egyben bátorított, hogy “merjünk büszkék lenni” a magyar konyhára. Úgy vélekedett, hogy hazai alapanyagokból hazai gasztrokultúrát kell építeni.

Erdőről mezőre elnevezésű ételkompozíciójával a nyírbátori Kakukk Étterem csapata nyerte a Magyarország étele 2024 versenyt. A verseny második helyezettje a fülöpszállási Vidám Borgőzös Harcsa Kuttyogatók nevű csapat lett a Halász Rapszódia elnevezésű ételsorral. A harmadik helyen a budapesti Kondérbetyárok nevű csapat végzett Malac Mennyország nevű ételkompozíciójával.

Kubinyi Dániel, a hollókõi Castellum Hotel mesterszakácsának elsõ helyezett desszertje. MTI/Mészáros János

A legfeljebb négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy azok a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetőek legyenek, és értékesítési szempontból is megfeleljenek a magyar igényeknek. Fontos volt a hagyomány, a regionális magyarországi alapanyagok megjelenése.

Felkerestük a Kakukk Étterem és Panziót, hogy érdeklődjünk, milyen összetevőkből alkották meg séfjeik, Kónya István és Matuda Dániel a győztes fogást.

A séfek által kreált fantasztikus fogás, az “Erdőről mezőre” címet viseli. Ez a mű egy szabolcsi szilvaglazúros szarvasgerinc, tejfölös laskagombaraguval töltött ropogós tésztával, fenyőrügyes zellerkrémmel és céklával

– írták érdeklődésünkre. Azt is megtudtuk, hogy hamarosan felkerül az étterem étlapjára is ez a fogás mindenki számára elérhető áron.

Kapcsolódó
Megválasztották a Magyarország tortája verseny idei döntőseit
A verseny óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik