Otthon készült

Megválasztották a Savaria Fesztivál legjobb borát

Savaria Turizmus Nonprofit Kft ./Mészáros Zsolt Sadness
Savaria Turizmus Nonprofit Kft ./Mészáros Zsolt Sadness
A nedűket augusztus 22-25. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség Szombathelyen a Borok Utcájában.

A Savaria Történelmi Karnevál több mint két évtizede ad otthont és bemutatkozási lehetőséget a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő összművészeti rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny, ami a karneváli eseménysorozat nyitánya is egyben. Augusztus 1-jén a szombathelyi Il Gallo Nero Étterem adott otthont az idei borversenynek.

Az immáron 21. alkalommal megrendezett versenyre 25 szőlőtermesztő, borász nevezett, összesen 57 nedű megmérettetésével. Az idei évben rekord magas számmal neveztek a borászok fehér borokat, összesen 29-et, továbbá 22 vörös és 6 rosé bort kóstolt végig a szakmai zsűri

– közölték a szervezők.

Galéria
Savaria Turizmus Nonprofit Kft ./Mészáros Zsolt Sadness

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében a hagyományok, a korhűség, a szórakoztatás és a játszva tanítás mellett kiemelt szerepet kap a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. Az emblematikus rendezvény egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűik, minőség közösségi találkozási alkalmat és egyedülálló kulináris élményt kínálva a látogatóknak.

Az idei borversenyre érkeztek szép számmal szőlőnedűk a Balatoni borvidékről – a Balaton-felvidéki régióból, Badacsony, Balatonfüred-Csopak környékéről, sőt a déli parti Balatonboglári borvidékről is -, de az idei évben is elmaradhatatlanok a soproni, szekszárdi, villányi, zalai, és somlói borvidékről nevezett szőlőnedűk.

Pályáztak a tavalyi győztes kőszegiek is, s legtávolabbról Klárafalváról, Makó mellől érkezett bor a versenyre.

A szakértő zsűri véleménye szerint az idei felhozatal minősége messze magasan túlszárnyalta a korábbi borversenyekét, különösen a vörösbor tekintetében.

Az 57 nevezett borból 2 kapott bronz, 41   ezüst, 14   pedig arany minősítést.

Savaria Turizmus Nonprofit Kft ./Mészáros Zsolt Sadness

SAVARIA KARNEVÁL BORA 2024: Agancsos Pincészet: Merlot 2017

LEGJOBB FEHÉRBOR: Garamvári Szőlőbirtok: Premium Savignon Blanc 2023

VINUM PRESSUM – A SAJTÓ BORA: Ősi Gábor Pincészete: Cruentus – 2017-es vörös cuvée

A borokat augusztus 22-25. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában. A díjak ünnepélyes átadása augusztus 23-án 16.30-kor lesz a szombathelyi Fő téren a Fórum színpadon.

Kapcsolódó
Bor és szóda, a hungarikum koktél
A fröccs 2015-ben lett hungarikum, autentikus magyar ital, mely többször ingázott a népszerűségi listán, de ma ismét reneszánszát éli.
Olvasói sztorik