Otthon készült

5 egyszerű módszer a rozmaring tartósítására

Unsplash
Unsplash
Egész évben élvezhetjük a fűszer aromáját.

A rozmaring az egyik legkedveltebb mediterrán fűszernövény, amelyet a konyhában és a gyógyászatban is széles körben használnak. Az év nagy részében frissen szedhető, de érdemes tudni, hogyan tarthatjuk meg az aromáját és ízét a téli hónapokra is.

4 módszer, hogy mindig kéznél legyen a fűszer

1. Szárítás

A szárítás az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módszer a tartósításra. Szárítás után a rozmaring hónapokig megőrzi az ízét, és tökéletesen használható főzéshez.

Legegyszerűbb a levegőn szárítás, ehhez kössük össze a rozmaringágakat kis csokrokba, majd akasszuk fel egy száraz, sötét és jól szellőző helyre, például egy kamrába vagy padlásra. Hagyjuk, hogy 1-2 hét alatt teljesen megszáradjanak. Amikor a levelek már törékenyek, morzsoljuk le őket az ágakról, és tároljuk légmentesen záródó üvegben vagy fűszertartóban.

Ha gyorsabb módszert keresünk, a sütő is jó megoldás. Melegítsük elő a sütőt 35-40°C-ra (vagy a legalacsonyabb fokozatra), majd helyezzük a rozmaringágakat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjuk őket száradni néhány órán keresztül, időnként megforgatva, hogy egyenletesen száradjanak.

2. Fagyasztás

A fagyasztás megőrzi a rozmaring frissességét, aromáját és színét is, így télen is élvezhetjük a friss fűszernövény ízét. Fagyaszthatunk egész ágakat vagy aprított leveleket jégkockatartóban, melyeket később könnyen adagolhatunk levesekhez, pörköltekhez vagy szószokhoz.

3. Olajban való tartósítás

A rozmaringot olívaolajban tartósítva nemcsak fűszert, hanem egy ízletes, aromás olajat is készíthetünk, amelyet salátákhoz, sütéshez vagy főzéshez használhatunk. Ehhez a rozmaringágra öntsünk annyi olajat, hogy teljesen ellepje. Zárjuk le az üveget, és tároljuk hűvös, sötét helyen legalább két hétig, hogy az olaj átvegye a rozmaring ízét. Ezt követően leszűrhetjük az olajat, vagy hagyhatjuk benne a rozmaringot, ha erősebb ízt szeretnénk. Az olaj hűtőszekrényben tárolva hónapokig eláll.

4. Ecetben való tartósítás

A rozmaring ecetben való tartósítása egy másik remek módszer, amelyet nemcsak a fűszer megőrzésére, hanem ízesített ecet készítésére is használhatunk. Töltsünk a rozmaringágra fehérborecetet vagy almaecetet. Zárjuk le az üveget, és hagyjuk állni hűvös, sötét helyen legalább két hétig. Az ecet átveszi a rozmaring ízét, és kiválóan használható salátákhoz, marinádokhoz vagy szószokhoz.

5. Sóban való tartósítás

A rozmaringot sóban is eltehetjük, amely így nemcsak tartósítószerként, hanem ízesítőként is funkcionál. Finoman vágjuk fel a rozmaringot, majd keverjük össze tengeri sóval vagy más durva szemcséjű sóval. Helyezzük a keveréket egy légmentesen záródó üvegbe, és tároljuk hűvös, sötét helyen. A rozmaringos sót használhatjuk húsok, halak vagy zöldségek ízesítésére, de akár friss kenyeret is megszórhatunk vele.

Kapcsolódó
Tengernyi bajra jelent gyógyírt a rozmaring
Nem csak fűszernövény, illatos gyógynövény is.
Olvasói sztorik