A nyári időszakban az almatermés bőséges és ízletes, de gyakran többet szüretelünk, mint amennyit azonnal fel tudunk használni. Ezekkel a módszerekkel még télen is élvezhetjük a finom almáinkat, írta a Magyarországom.
A fagyasztás egy egyszerű és hatékony módja az alma elrakásának.
- Az almákat először mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk fel vékony szeletekre vagy darabokra.
- Tegyük az almákat egy síkfelületre, például egy tepsire, és helyezzük őket a fagyasztóba.
- Amikor az almák megfagytak, tegyük őket zárható zacskókba vagy légmentesen lezárt dobozokba.
Az almalekvár készítése nemcsak ízletes, de tartósított formában is megőrzi az alma ízét.
- Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk apró darabokra.
- Főzzük fel az almát kevés vízzel és egy kevés cukorral, majd főzzük addig, amíg az alma puha és pépes nem lesz.
- Tegyük az almalekvárt sterilizált üvegekbe és zárjuk le őket légmentesen.
- Az almalekvárt hűvös, sötét helyen tároljuk, és hosszú hónapokon át élvezhetjük az ízletes ízét.
Az almabefőtt szintén remek módja az alma tartósításának.
- Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk karikákra vagy kisebb darabokra.
- Főzzük fel az almát cukorral és ecettel vagy citromlével, majd ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval.
- Tegyük az almabefőttet sterilizált üvegekbe és zárjuk le őket légmentesen.
- Az alma zamatos ízét egész télen élvezhetjük.
alma egészséges és tápláló csemegévé válik a téli hónapokban.
A szárított- Mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre az almát, majd terítsük ki őket egy tepsire.
- Szárítsuk meg az almát napos, száraz helyen vagy sütőben alacsony hőfokon.
- Miután az almák megszáradtak, helyezzük őket légmentesen lezárt dobozokba, és így hónapokon át élvezhetjük az ízletes ropogtatnivalót.
- Ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék.
- Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz.
- A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős.
- Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet. A tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be.
- Kedvezően hat a bélflórára.
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- Magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.