Otthon készült

Ezekkel a módszerekkel télen is élvezhetjük az alma zamatos ízét

pixabay
pixabay
Ne hagyjuk kárba veszni a sok termést!

A nyári időszakban az almatermés bőséges és ízletes, de gyakran többet szüretelünk, mint amennyit azonnal fel tudunk használni. Ezekkel a módszerekkel még télen is élvezhetjük a finom almáinkat, írta a Magyarországom.

Fagyasztás A fagyasztás egy egyszerű és hatékony módja az alma elrakásának.

  • Az almákat először mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk fel vékony szeletekre vagy darabokra.
  • Tegyük az almákat egy síkfelületre, például egy tepsire, és helyezzük őket a fagyasztóba.
  • Amikor az almák megfagytak, tegyük őket zárható zacskókba vagy légmentesen lezárt dobozokba.

Almalekvár

Az almalekvár készítése nemcsak ízletes, de tartósított formában is megőrzi az alma ízét.

  • Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk apró darabokra.
  • Főzzük fel az almát kevés vízzel és egy kevés cukorral, majd főzzük addig, amíg az alma puha és pépes nem lesz.
  • Tegyük az almalekvárt sterilizált üvegekbe és zárjuk le őket légmentesen.
  • Az almalekvárt hűvös, sötét helyen tároljuk, és hosszú hónapokon át élvezhetjük az ízletes ízét.

pixabay

Almabefőtt

Az almabefőtt szintén remek módja az alma tartósításának.

  • Mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd vágjuk karikákra vagy kisebb darabokra.
  • Főzzük fel az almát cukorral és ecettel vagy citromlével, majd ízesítsük fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval.
  • Tegyük az almabefőttet sterilizált üvegekbe és zárjuk le őket légmentesen.
  • Az alma zamatos ízét egész télen élvezhetjük.

Szárított alma A szárított alma egészséges és tápláló csemegévé válik a téli hónapokban.

  • Mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre az almát, majd terítsük ki őket egy tepsire.
  • Szárítsuk meg az almát napos, száraz helyen vagy sütőben alacsony hőfokon.
  • Miután az almák megszáradtak, helyezzük őket légmentesen lezárt dobozokba, és így hónapokon át élvezhetjük az ízletes ropogtatnivalót.

pixabay

 “Napi egy alma – az orvost távol tartja.”

  • Ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék.
  • Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz.
  • A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős.
  • Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet. A tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be.
  • Kedvezően hat a bélflórára.
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • Magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Kapcsolódó
Egyszerűen elkészíthető almakompót, a régi idők kedvelt íze
A régi időkben elképzelhetetlen lett volna nélküle a vasárnapi ebéd, amikor a rántott hús kapott helyett az asztalon.
Olvasói sztorik