Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége

A gyökérrothadás az egyik legkárosabb betegség, amelytől szobanövényeink szenvedhetnek, és sajnos nagyon gyakori jelenség.

A gyökérrothadás az egyik legkárosabb betegség, amelytől szobanövényeink szenvedhetnek, és sajnos nagyon gyakori jelenség is. Ez a fertőzés szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. A megelőzés a legjobb politika, de a betegség megállítható, ha időben észlelik, írta az Agrároldal.

Mi az a gyökérrothadás?

A gyökérrothadás akkor következik be, amikor a növény gyökerei bomlásnak indulnak a kórokozók miatt. A betegség az érintett gyökereket barna vagy fekete péppé változtatja, amely nem képes tápanyagot szállítani a növény többi részéhez. Előrehaladása végzetes. A gyökérrothadás gyorsan átterjedhet a növény többi részére. A betegséget számos különböző vírus, baktérium, gomba és oomycetes (vízi penészgomba) okozhatja.

A cserépben tartott szobanövények különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a mesterséges környezet ugyanis elősegíti a kórokozók szaporodását.

pixabay

Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadó kórokozók nedvességben szaporodnak, így az átázott körülmények általában elősegítik a problémát.

Túlöntözés
A túlöntözés egyrészt megfojtja a gyökereket, másrészt csökkenti a talaj oxigénszintjét, hatékonyan terítve az opportunista kórokozókat.

Gyengén vízelvezető talaj
A legtöbb növény számára kifejezetten ajánlott a jól vízelvezető talaj: az állandóan nedves gyökerek gyökérrothadást okoznak.

Nem megfelelő vízelvezetés
A szobanövények cserepeinek vízelvezető lyukakkal kell rendelkezniük, hogy a felesleges víz távozhasson.

Túl méretes ültető edények
A felesleges talaj problémákat szülhet, mivel az üres hely vizes holtzónává válhat.

Nem megfelelő cserepek
Az agyagedények nehézkesek lehetnek, de van egy nagy előnyük: vízáteresztőek. A víz a falakon keresztül elpárologhat, hogy a talaj lélegezzen.

A nem porózus edények, mint például a műanyag vagy üvegezett edények, felfogják a nedvességet, és elősegítik a nedvességet.

Hűvös hőmérsékletek
A rendszeres öntözés túl sok lehet, ha a hőmérséklet csökken.

Gyenge légáramlás
A levegő keringése növeli a párolgási sebességet is: a pangó levegő átázott talajhoz vezethet.

Túl mélyre ültetés
Sok fajnál a szár eltemetése pusztulást idéz elő.

Szezonon kívüli öntözés
Sok növénynek vannak szezonális időszakai, amikor növekedésük lelassul vagy nyugalmi állapotba kerülnek. Ezekben az időkben kevesebb vizet igényelnek, így ugyanazon öntözési ütemezés folytatása nem szándékos túlöntözéshez vezethet.

Kapcsolódó
Ezek a legjobb légtisztító növények
A NASA már 30 éve vizsgálja a szobanövények légszűrő képességét.