Otthon készült

Pofonegyszerű trükk: játszva meghámozhatod az érett kivit

Unplash / Mariola Grobelska
Unplash / Mariola Grobelska
A kivi valóságos vitaminbomba.

Pillanatok alatt meghámozhatod a kivit ezzel a módszerrel – írta a Kirsche.

A kivi finom és egészséges, sokoldalúan felhasználható, de ha túlságosan érett, nehéz meghámozni. Az egzotikus gyümölcs rendkívül gazdag tápanyagokban, és C-vitamin tartalma magas. Már egy darab kivi elfogyasztásával fedezhetjük a teljes napi C-vitamin szükségletünket.

Ha a kivi viszonylag kemény, akkor a gyümölcsöt éles konyhakéssel vagy hámozóval könnyen meghámozhatjuk. Mindig hámozzunk felülről lefelé. Ügyeljünk arra, hogy csak vékony csíkokat vágjunk, különben nem sok marad az ízletes gyümölcsből. Kés helyett hámozót is használhatunk, így kevesebb kerül a szerves hulladékgyűjtőbe az egészséget elősegítő tápanyagokból.

Az üveges trükk

Ha a kivi már érett, a gyümölcs nagyon puha, ilyenkor nehezebb meghámozni. Ám ebben az esetben is van megoldás. A puha kivi hámozásának legjobb módja, ha poharat használunk. Első lépésben vágjuk félbe a kivit, majd fogjuk meg a gyümölcs egyik felét, és húzzuk fel egy kicsit a héját. Ezután helyezzük a kivit a pohár pereme fölé úgy, hogy a héj a poháron kívül legyen, a gyümölcs pedig a pohár belsejében, majd óvatosan húzzuk lefelé a gyümölcsöt.

Héjjal vagy héj nélkül?

Amíg a kivi kezeletlen, és jól leöblítjük a gyümölcsöt, a héját nyugodtan megehetjük. Ez még ajánlott is, mivel a gyümölcs héja további rostokat tartalmaz, valamint számos vitamin és tápanyag közvetlenül alatta található. Ha nem szeretjük a kivi héjának ízét, akkor akár egy finom turmixot is készíthetünk a gyümölcsből.

Kapcsolódó
50 kiló kivit szüreteltek a kapuvári vendégház udvarán
A kivifákat eredetileg takarónövénynek szánták, de ma már novembertől januárig eszi a család a gyümölcsöt, olyan bőséges a termés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik